Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Turcijas prezidents Radžeps Tajips Erdogans nedēļas nogalē viesojās Ķelnē, Vācijā, kur pilsētas centrālajā daļā atklāja pērn uzbūvēto mošeju.

Lai gan Erdogans iepriekš Berlīnē ticies ar kancleri Angelu Merkeli, Turcijas prezidentu atteikušies satikt gan Ķelnes mēre Henriete Rekere, gan Ziemeļreinas-Vestfālenes federālās zemes premjers Armins Lasčets. Savas telpas iespējamajai Erdogana un Lasčeta uzņemšanai laikus lieguši arī vietējās pils saimnieki, ziņo "Politico".

Tas gan Erdoganam neliedzis vizīti dēvēt par "ļoti veiksmīgu", un Ķelnes mošejas atklāšanā kritizēt islāma pielīdzināšanu terorismam. Kamēr pie mošejas pulcējušies lieli Erdogana atbalstītāju pūļi, Ķelnē labu gabalu no mošejas sarīkots arī vērienīgs protesta mītiņš. Miera uzturēšanai Ķelnē izvietoti tūkstošiem policistu.

Jaunā mošeja vienlaikus varot uzņemt līdz 1100 dievlūdzēju. Zināms, ka līdzekļus aptuveni 30 miljonu eiro apmērā tās būvniecībai piešķīrušas organizācijas, kuras tiek saistītas ar Turcijas valdību, bet dievnamu pārvaldīšot Turku islāma reliģisko lietu savienība.

Turku islāma reliģisko lietu savienības pārvaldībā ir plašs mošeju tīkls visā Vācijā. Organizācija apgalvo, ka 70% Vācijas musulmaņu ir piederīgi tās draudzēm. Pērn Vācijas valdība apsūdzēja vairākus savienības imāmus par spiegošanu Turcijas labā. Viņi ievākuši informāciju par draudžu locekļiem un viņu politiskajiem uzskatiem, ko sūtījuši uz Turciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!