Foto: AFP/Scanpix/LETA
Brīvprātīgie pirmdien sākuši Indonēzijā piedzīvotās spēcīgās zemestrīces un cunami upuru apbedīšanu masu kapā, vēsta raidsabiedrība BBC.

Piektdien piedzīvotā dabas stihija nopostīja plašus Sulavesi salas apgabalus un ir laupījusi vismaz 844 cilvēku dzīvības. Dažus attālus rajonus glābēji vēl nav sasnieguši un pastāv bažas, ka bojāgājušo skaits varētu pieaugt.

Pakalnos pie salas galvaspilsētas Palu brīvprātīgie instruēti gatavoties pavisam 1300 bojāgājušo apbedīšanai masu kapā.

Bojāgājušo mirstīgās atliekas tiek piegādātas ar kravas automašīnām oranžos, dzeltenos un melnos maisos, apraksta BBC.

Tikmēr iespējamo izdzīvojušo glābšanas darbus traucē ekipējuma trūkums gruvešu novākšanai. Daudzi cilvēki, domājams, ir iesprostoti ēku drupās

Sigi pilsētiņā uz dienvidiem no Palu dubļu un atlūzu pārpludinātā baznīcā atrasti 34 bērnu līķi, kuri atradušies kristīgajā nometnē.

Indonēzijas Nacionālā katastrofu mazināšanas aģentūra raidsabiedrībai BBC apstiprinājusi, ka nav nostrādājusi neviena no cunami detektora bojām. 21 boju, kas savienotas ar sensoriem dziļi jūrā, bojājuši vai nozaguši vandaļi.

Cunami brīdinājums tomēr izsūtīts, taču, šķiet, tajā ievērojami nenovērtēts viļņu augstums. Daudzi cilvēki Palu brīdinājumu nav saņēmuši zemestrīces dēļ pārtrauktās elektropadeves dēļ. Gar krastu nav izvietotas arī trauksmes sirēnas, apraksta BBC.

Uz lielo sagruvušo ēku skaitu pietrūkst tehnikas, kas var cilāt gruvešus, tāpat ir ierobežotas sakaru iespējas.

Daļa izdzīvojušo sākuši izlaupīt veikalus, lai iegūtu pārtiku, ūdeni un degvielu. Palīdzības konvojus drošības apsvērumu dēļ eskortē policija.

Valdība paziņojusi, ka no trīs zemestrīcē bojātiem cietumiem izbēguši aptuveni 1200 ieslodzīto.

Zemestrīce piektdien 18.30 vakarā, kas izraisīja cunami, sasniedza 7,5 magnitūdu spēku, tās epicentrs atradās 10 kilometru dziļumā pie Sulavesi salas. Cunami viļņi, kas sasniedza krastu, bijuši sešu metrus augsti

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!