Foto: Kadrs no video
Zemestrīcē un tai sekojošajā cunami, kas piektdien skāra Indonēzijas Sulavesi salu, bojāgājušo skaits pieaudzis līdz 832, paziņojušas varasiestādes.

Jaunie dati gandrīz divreiz pārsniedz amatpersonu iepriekš ziņotos. Taču Indonēzijas viceprezidents Jusufs Kalla pieļauj, ka upuru skaits var sasniegt tūkstošus.

Vairums no 832 bojāgājušajiem zaudējuši dzīvību Centrālās Sulavesi provinces galvaspilsētā Palu, taču saņemtas arī pirmās ziņas par bojāgājušajiem no Dongalas rajona, par kuru informācija līdz šim nebija pieejama. Tur gājuši bojā vismaz 11 cilvēki, paziņoja Indonēzijas katastrofu vadības dienesta pārstāvis sakariem ar presi Sutopo Nugroho.

Viņš norādīja, ka piekļuve vairākiem zemestrīces un cunami skartajiem reģioniem joprojām ir ierobežota un vēl nav iespējams novērtēt, cik lielus postījumus šīs katastrofa ir nodarījusi.

Sulavesi salas iedzīvotājiem trūkst pārtikas, dzeramā ūdens un veikalos notikušas laupīšanas. Slimnīcas ir pārslogotas, jo smagi ievainoto cilvēku skaits mērāms simtos. Trūkst medikamentu un ekspertu.

Nugroho informēja, ka sanitāru apsvērumu dēļ steidzami tiks organizētas masu bēres.

"Sajūta ir ļoti saspringta. Katru minūti ātrās palīdzības mašīnas ieved jaunus līķus. Trūkst tīrā ūdens. Veikali tiek izlaupīti," sacīja kāda 35 gadus veca sieviete, kura ar savu mazuli patvērusies evakuācijas centrā Palu, kur cunami sapostījis vai sagrāvis tūkstošiem māju.

Domājams, ka aptuveni 50 cilvēki it aprakti viesnīcas "Roa-Roa" drupās, no kurām sestdien vēl bija dzirdami cilvēku saucieni pēc palīdzības. Diemžēl, svētdienas pēcpusdienā nekādas skaņas no drupām vairs nebija saklausāmas.

"Mēs cenšamies, cik spējam. Laiks šeit ir ļoti svarīgs, lai izglābtu cilvēkus. Smagā tehnika ir ceļā," sacīja nacionālās glābšanas un meklēšanas komandas vadītājs Muhamads Sjaugi.

Zemestrīce nodarījusi postījumus ceļiem, elektroenerģijas un telekomunikāciju tīkliem, kas sarežģī situācijas novērtēšanu.

Zemestrīce arī sagrāvusi Palu cietuma sienas un no tā 560 iemītniekiem vairāk nekā puse aizbēgusi, ziņoja vietējie mediji. Varasiestādes paziņojušas, ka pagaidām nemēģinās notvert izbēgušos cietumniekus, jo ir noslogotas ar palīdzības sniegšanu zemestrīces un cunami upuriem.

Glābšanas darbos iesaistīta armija, militārās lidmašīnas un helikopteri un komerciālās lidmašīnas tiek izmantotas palīdzības piegādāšanai.

Palu ir uzbūvēta ap šauru līci, kas acīmredzami pastiprināja cunami spēku. Nugroho sacīja, ka cunami viļņu aukstums vietām Palu sasniedzis pat sešus metrus.

Lidmašīnas, ja ļoti nepieciešams, var nolaisties Palu lidostā, taču gaisa satiksmes kontroles dienests "AirNav" brīdinājis, ka skrejceļš ir saplaisājis un kontroles tornis bojāts.

"AirNav" arī ziņoja, ka viens no gaisa satiksmes kontrolieriem gājis bojā, jo, sākoties zemestrīcei, palicis tornī, lai palīdzētu lidmašīnai, kurai nupat bija dota atļauja izlidot, veiksmīgi pacelties gaisā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!