Foto: AFP/Scanpix/LETA

Spānija sāks cīņu par neatkarīgas Palestīnas valsts atzīšanu Eiropas Savienībā (ES), šonedēļ paziņoja valsts ārlietu ministrs Džozeps Borels. Viņš arī norādījis, ka citām Eiropas valstīm to neatzīstot, Madride Palestīnu gatava atzīt arī viena, ziņo "Al Bawaba".

Borels šo priekšlikumu izteicis Austrijā notiekošajā neoficiālajā ES galotņu tikšanās laikā. Viņš medijiem atklājis, ka drīzā laikā uzsāks konsultācijas ar dažādu Eiropas valstu līderiem, lai panāktu vienotu viedokli par šo jautājumu.

Jau 2014. gadā Spānija, Lielbritānija un Īrija simboliski aicināja Palestīnu atzīt par neatkarīgu valsti, bet rezolūcija nebija juridiski saistoša. Patlaban kreisā spārna politiskās organizācijas sociālistu veidoto valdību mudinot atzīt Palestīnu par neatkarīgu valsti, taču vienlaikus pastāv bažas, ka Izraēla kā atbildi varētu atzīt Katalonijas neatkarību.

Palestīnas līderis Mahmuds Abass jau janvārī vizītes laikā Briselē aicināja ES līderus atzīt Palestīnu. Tādējādi Abass aicināja ES atbildēt ASV prezidenta Donalda Trampa lēmumam atzīt Jeruzalemi par Izraēlas galvaspilsētu, neņemot vērā faktu, ka to par savu galvaspilsētu uzskata arī Palestīna.

Zviedrija ir vienīgā valsts ES, kura kopš 2014. gada atzīst Palestīnas neatkarību. Līdz šim citas valstis Stokholmas lēmumam nav sekojušas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!