Foto: AP/Scanpix/LETA

Ziemeļkorejas galvaspilsētā Phenjanā šodien sācies samits, kurā valsts vadītājs Kims Čenuns tiekas ar Dienvidkorejas prezidentu Mūnu Džēinu. Pirms sarunu sākuma, abi līderi devās krāšņā parādē pa Phenjanas ielām, kurās viņus sveica tūkstošiem ziemeļkorejiešu, raksta aģentūra "Reuters".

Mūnu Džēinu Ziemeļkorejas līderis sagaidīja jau Phenjanas starptautiskajā lidostā, kurā bija novietota goda sardze, kā arī uzstājās militārais orķestris. Pēc tam valstu vadītāji devās uz viesu namu, kurā samita laikā uzturēsies Džēins. Ceļā uz viesu namu, abi līderi apstājās, lai sasveicinātos un pieņemtu ziedus no Ziemeļkorejas iedzīvotājiem.

Šī būs jau trešā tikšanās starp Kimu Čenunu un Mūnu Džēinu. Dienvidkorejas pārstāvji ziņo, ka ASV prezidents Donalds Tramps vēlas, lai Džēins būtu galvenais sarunu vedējs starp ASV un Ziemeļkoreju jautājumos, kas saistīti ar denuklearizāciju.

Augustā Donalds Tramps atcēla sava valsts sekretāra Maika Pompeo vizīti Ziemeļkorejā, sakot, ka veikts nepietiekams progress Ziemeļkorejas denuklearizācijas īstenošanā. Ziemeļkorejas laikraksts "Rodong Sinmun" ziņo, ka atbildība par iestrēgušajām denuklearizācijas sarunām ir jāuzņemas ASV.

Trešdien Mūnam un Kimam paredzēta sarunu otrā fāze, pēc kuras plānots publicēt kopīgu paziņojumu, vēsta aģentūra "Reuters".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!