Foto: EPA/Scanpix/LETA

Jemenas armijai un tās sabiedrotajām ir izdevies iegūt kontroli par diviem stratēģiski svarīgiem lielceļiem, raksta "Al Jazeera".

Jemenas valdības spēku pārstāvis paziņoja, ka koalīcijai ir izdevies iegūt kontroli pār "Kilo 16" apkārtni, kas savienoja Hudeidas pilsētu ar hutu kontrolēto Jemenas galvaspilsētu Sanu, tādējādi pārraujot nemiernieku galveno resursu piegādes maršrutu. Tāpat koalīcijai izdevies iegūt kontroli arī pār "Kilo 10" lielceļu, vēsta "Al Jazeera".

Hudeida ir galvenais punkts, caur kuru Jemenā nonāk nepieciešamās preces, humānā palīdzība un citi resursi. Cīņas par Hudeidas ieņemšanu sākās jau jūnijā. Jemenas spēki, kopā ar Saūda Arābijas un Apvienoto Arābu Emirātu koalīciju, īsteno uzbrukumus pret Hutu nemierniekiem, cenšoties iegūt kontroli pār stratēģiski svarīgo ostas pilsētu.

Vairākas starptautiskas organizācijas ir brīdinājušas, ka uzbrukumi Hudeidai var radīt nopietnas sekas Jemenas iedzīvotājiem. Konflikts Jemenā nereti tiek saukts par vienu no lielākajām humanitārajām krīzēm pasaulē – daudzi Jemenas iedzīvotāji ir bijuši spiesti pamest savas mājas. Tāpat, lielam skaitam Jemenas iedzīvotāju trūkst pārtikas un piekļuves dzeramajam ūdenim, kā arī daudzi ir spiesti dzīvot neadekvātos apstākļos.

Pēdējo trīs gadu laikā Jemenas pilsoņu karā bojā gājuši ap 10000 cilvēku. 2015. gadā konfliktā iesaistījās Saūda Arābijas vadīta daudznacionāla koalīcija, kas atbalsta prezidentu Hadi un cīnās pret Hutu nemierniekiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!