Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Lielbritānija trešdien apsūdzēja Krieviju "apzinātā lietas būtības izkropļošanā un melos", ar šādu vērtējumu nākot klajā pēc tam, kad Krievijas prezidents Vladimirs Putins bija noliedzis, ka divi vīrieši, kurus Lielbritānija apsūdz uzbrukumā bijušajam Krievijas dubultaģentam Sergejam Skripaļam, būtu militārā izlūkdienesta aģenti.

"Mēs Krieviju vairākkārt esam lūguši skaidrot, kas martā notika Solsberi, un viņi ir atbildējuši ar lietas būtības izkropļošanu un meliem," žurnālistiem sacīja Lielbritānijas premjerministres Terēzas Mejas preses sekretārs.

Lielbritānija pagājušajā nedēļā izdeva Aleksandra Petrova un Ruslana Boširova Eiropas aresta orderus, pastāvot aizdomām, ka viņi 4. martā Solsberi mēģinājuši nogalināt Sergeju Skripaļu un viņa meitu Jūliju ar nervus paralizējošo vielu "Novičok".

Lielbritānijas valdība uzskata, ka uzbrukumu sankcionējis Kremlis. Krievija visus pārmetumus noraida.

"Šie vīrieši, kas mūsu valsts ielās izmantoja ārkārtīgi indīgu, nelegālu ķīmisko ieroci, ir Krievijas militārā izlūkdienesta GRU virsnieki," sacīja Mejas preses sekretārs.

Kā ziņots, Skripaļs un viņa meita Jūlija 4. martā Anglijas pilsētā Solsberi tika atrasti bez samaņas uz soliņa parkā. Lielbritānijas varasiestādes uzskata, ka Skripaļiem uzbrukts ar Krievijā izstrādāto nervus paralizējošo vielu "Novičok", kas ievesta Lielbritānijā viltotā "Nina Ricci" smaržu pudelītē.

Pēc trīs mēnešiem pudelīti netālajā Eimsberi atrada vietējais iedzīvotājs Čārlijs Roulijs. Viņš tika hospitalizēts, bet viņa partnere Dona Stērdžesa pēc saskarsmes ar indi nomira.

Londona un tās sabiedrotie Skripaļu saindēšanā vaino Krieviju.

Savukārt Putins trešdien paziņoja, ka Krievija esot identificējusi abus vīriešus, ko Lielbritānija tur aizdomās par Skripaļa saindēšanu, taču viņi esot civilpersonas.

"Mēs zinām, kas viņi ir, mēs esam viņus atraduši," ekonomikas forumā Vladivostokā pavēstīja Putins.

"Viņi, protams, ir civilpersonas," norādīja prezidents, piebilstot, ka abi vīrieši neesot noziedznieki.

Putins aicināja viņus runāt ar žurnālistiem un pastāstīt par sevi.

"Es ceru, ka viņi atklāsies un pastāstīs par sevi. Tur nav nekā īpaša, nekā krimināla, es jums garantēju. Mēs [par to] pārliecināsimies tuvākajā nākotnē," paziņoja Kremļa saimnieks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!