Foto: AP/Scanpix/LETA

Mīklaini akustiskie uzbrukumi, kas tikuši vērsti pret ASV vēstniecību darbiniekiem Kubā un Ķīnā, iespējams, bijuši Krievijas organizēti, atsaucoties uz avotu amerikāņu specdienestos, ziņo telekanāls NBC.

Par Maskavas saistību ar šiem incidentiem liecinot Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) un Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) pārtverti ziņojumi. Taču pierādījumu esot par maz, lai Vašingtona oficiāli varētu apsūdzēt Kremli, norāda medijs.

Kopš 2016. gada beigām 26 ASV diplomātisko pārstāvniecību darbinieki Pekinā un Havanā guvuši traumas mīklainu "akustisko" uzbrukumu rezultātā. Cietušajiem novēroti smadzeņu bojājumi, dzirdes zudums, kognitīvo spēju pasliktināšanās un redzes traucējumi.

Vēlāk FIB paziņoja, ka paši par sevi skaņas viļņi nevarēja radīt tādu kaitējumu un tika izteikts pieņēmums, ka pielietots elektromagnētiskais ierocis.

Kopš 2017. gada ASV Aizsardzības ministrija izstrādā iekārtu, kas varētu neitralizēt iespējamās Krievijas ierīces darbību. Pašlaik jaunā iekārta tiekot izmēģināta uz dzīvniekiem, ziņo "Radio Brīvā Eiropa" (RFE/RL).

Diplomāts Pīters Buds iepriekš Kongresā paziņoja, ka Valsts departamentā šos incidentus uzskata par uzbrukumu. Pati ārpolitikas iestāde paziņoja, ka notiek izmeklēšana un pagaidām varasiestādēm nav zināms par uzbrukumu atbildīgais.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!