Foto: AFP/Scanpix/LETA

Austrijas vicekanclers un labējās Brīvības partijas (FPOe) līderis Heincs Kristiāns Štrahe otrdien atbalstoši izteicās par ideju, ka Eiropas Parlamentā varētu tikt izveidots kopīgs bloks ar Ungārijas premjerministra Viktora Orbāna labējo partiju "Fidesz".

"Es labprāt aicinu Ungārijas premjerministru Viktoru Orbānu un viņa partiju "Fidesz" nākotnē strādāt kopā kopīgā Eiropas Savienības blokā," sociālajā tīklā "Facebook" paziņoja vicekanclers. Gan Štrahe un FPOe politiķi, gan Orbāns kritizē liberālo imigrācijas politiku, tomēr FPOe šobrīd EP ir labējo partiju frakcijā "Nāciju un brīvības Eiropa", bet "Fidesz" - Eiropas Tautas partijas (ETP) frakcijā, kas apvieno centriski labējās partijas.

Ņemot vērā pārmetumus par situāciju likuma varas jomā, kā arī Budapeštas īstenotās imigrācijas politikas dēļ, izskanējuši aicinājumi "Fidesz" no tās līdzšinējās EP frakcijas izslēgt. Orbāns otrdien runās EP, aizstāvot savas valdības veikumu pret ziņojumu, kurā paustas "bažas" par likuma varu un cilvēktiesībām Ungārijā. Savukārt trešdien EP deputāti balsos par to, vai pieprasīt ES līguma 7.panta procedūras piemērošanu Ungārijai, kas var novest pie tā, ka Ungārijai tiek atņemtas balsstiesības.

Štrahes kolēģis Austrijas valdībā kanclers Sebastians Kurcs, kura centriski labējā Tautas partija (OeVP) arī ietilpst ETP, pirmdien sacīja, ka OeVP deputāti balsos par 7.panta procedūru uzsākšanu un atbalstīs "Fidesz" dalības apturēšanu ETP.

Tomēr Orbāna politika Eiropā iemantojusi kā oponentus, tā atbalstītājus. Itālijas iekšlietu ministrs Mateo Salvīni atzinīgi izteicies par Orbānu, un pagājušajā mēnesī abi politiķi piedalījās stingras imigrācijas politikas manifesta prezentācijā, kas izstrādāts, gatavojoties 2019.gadā gaidāmajām EP vēlēšanām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!