Foto: AFP/Scanpix/LETA
Svētdien Ziemeļkorejā notika militārā parāde, atzīmējot valsts proklamēšanas 70. gadadienu, kas tika fokusēta uz miera un ekonomiskās attīstības tēmām, ziņo “Reuters”.

Vairāki tūkstoši skatītāju bija sanākuši vērot kā desmitiem tūkstošu soļojošu karavīru un tanku kolonnas pabrauc garām podestam, uz kura stāv Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns un sveicina dalībniekus.

Atšķirībā no citiem gadiem, šogad netika izrādītas tālas darbības ballistiskās raķetes, kā arī netika veikti kodolizmēģinājumi, kā tas tika darīts pēdējos divus gadus, lai atzīmētu šo valstij nozīmīgo dienu.

Ziemeļkoreja diezgan regulāri izmanto valsts svētkus, lai parādītu tās armijas kapacitāti un attīstību raķešu tehnoloģiju jomā. Taču šogad tas ir mazinājies, uzsverot līdera norādīto mērķi – denuklearizēt Korejas pussalu. To valsts līderis ir vairākkārt apliecinājis, tiekoties ar Dienvidkorejas un ASV prezidentiem.

Šī gada svētku tēma bija Korejas pussalu apvienošana, kas ir sadalītas kopš 1953. gada, kad beidzās Korejas karš. "Visiem korejiešiem vajadzētu apvienot spēkus, lai sasniegtu mūsu paaudzes apvienošanos. Tas ir vienīgais veids, kā korejieši var izdzīvot," teikts Ziemeļkorejas partijas laikrakstā "Rodong Sinmun".

Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns un Dienvidkorejas prezidents Muns Džēins 18.septembrī trešo reizi tiksies Phjončhanā, lai apspriestu "praktiskos pasākumus" ceļā uz denuklearizāciju, minēja Seulas valdības pārstāvji.

Militārā parāde nebija vienīgais veids, kā Ziemeļkoreja atzīmēja valsts dibināšanas gadskārtu. Īpašs notikums bija masu spēles, kuras vienoja aptuveni 100 tūkstošus cilvēku vienā no pasaules lielākajiem stadioniem. Tās notika pirmo reizi piecu gadu laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!