Foto: Kadrs no video

Igaunijā par spiegošanu aizdomās turamais majors Deniss Metsavass aizturēts pirmdien, kad ieradies vietā, kur atradusies tā dēvētā pastkastīte, kas tikusi izmantota Metsavasa un Krievijas militārā izlūkdienesta informācijas apmaiņai, piektdien ziņo laikraksts "Postimees".

Tas vēsta, ka Igaunijas Drošības policijas pretizlūkošanas darbinieki jau kādu laiku mēģinājuši noskaidrot, kas vainojams informācijas noplūdē, un nonākuši pie secinājuma, ka Krievijas militārā izlūkdienesta aģents ir Metsavass.

Pirmdien ap pulksten astoņiem rītā Metsavass devies uz "pastkastīti", kas atradusies nomaļā vietā netālu no Metsavasa mājām Vīmsi pagastā pie Tallinas. Pēc tam viņš bija iecerējis doties uz jauno dienesta vietu zemessardzes "Kaitseliit" štābā, kur viņam būtu pirmā darba diena, taču Metsavasu aizturējusi Drošības policija.

Paziņojumu par aizturēšanu Metsavasam nolasījis Drošības policijas priekšnieka vietnieks Aleksanders Totss, kurš iepriekš aizturējis arī citus Krievijas spiegus - Hermanu Simmu, Alekseju Dresenu un Vladimiru Veitmanu.

"Jūs tiekat aizturēts saistībā ar aizdomām par valsts nodevību," Drošības policijas izplatītajā videoierakstā Metsavasam saka Totss.

Jau ziņots, ka Igaunijas Harju apriņķa tiesa otrdien noteikusi drošības līdzekli apcietinājumu diviem aizdomās turamajiem par spiegošanu Krievijas labā. Aizdomās turamie ir 1980.gadā dzimušais Deniss Metsavass, kurš līdz šim dienējis Igaunijas Aizsardzības spēkos, un viņa 1953.gadā dzimušais tēvs Pjotrs Voļins. Abi ir Igaunijas pilsoņi, kas pilsonību ieguvuši 90.gados.

Pēc ģenerālprokuratūras sniegtās informācijas, abi aizdomās turamie vairāk nekā piecus gadus nodevuši valsts noslēpumus un konfidenciālu ārējo informāciju Krievijas militārajam izlūkdienestam - bruņoto spēku ģenerālštāba Galvenajai pārvaldei, kas agrāk bija pazīstama ar nosaukumu Galvenā izlūkošanas pārvalde (GRU). Izmantojot dienesta stāvokli, informāciju ieguvis Metsavass, bet Krievijas militārajam izlūkdienestam to nodevuši abi aizdomās turamie.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!