Foto: AFP/Scanpix/LETA

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu ārlietu ministri pauda skeptisku nostāju par potenciālo teritoriju apmaiņu starp Serbiju un Kosovu, raksta aģentūra "Reuters".

Serbijas pārstāvji ir ierosinājuši veikt sekojošu teritorijas apmaiņu: Serbijas kontrolē pāriet Kosovas teritorijas ziemeļu daļas, kamēr Prištinas pārraudzībā nonāk Serbijas dienvidos esošais Presevas apvidus, kurā dzīvo liels skaits albāņu. Serbijas politiķi, kā arī analītiķi norāda, ka šāda teritorijas apmaiņa ļautu abām valstīm pārvarēt gadiem ilgās nesaskaņas un tuvoties ES dalībvalsts statusam.

Vācijas ārlietu ministrs Heiko Māss neslēpa savas bažas par potenciālo teritoriju apmaiņu: "Mēs uzskatām, ka tas sabiedrībā var uzplēst vecas rētas, līdz ar to mēs esam ļoti skeptiski." Luksemburgas ārlietu ministrs Žans Aselborns norādīja, ka teritoriju apmaiņai var būt "ļoti negatīvas sekas", savukārt Somijas ministrs Timo Soini šo ideju sauca par riskantu, vēsta aģentūra "Reuters".

Normalizēt savstarpējās attiecības ir būtisks priekšnoteikums gan Serbijai, gan Kosovai, lai abas valstis spētu tuvoties ES dalībvalsts statusam. 2013. gadā abas valstis vienojās, ka strādās pie problēmu risināšanas, tomēr līdz šim progress ir bijis visai neliels.

Kosova savu neatkarību pasludināja 2008. gadā. Nelielajā valstī dzīvo 1,8 miljoni iedzīvotāju, lielākā daļa no tiem ir etniskie albāņi. Kosovu ir atzinušas vairāk nekā 100 valstis. Savukārt Serbija, Krievija, kā arī piecas ES dalībvalstis, tostarp Spānija, Kosovu nav atzinušas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!