Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ķīna ceturtdien kritizēja ASV prezidenta Donalda Trampa "bezatbildīgo un absurdo loģiku", apsūdzot Pekinu centienos radīt sarežģījumus Vašingtonas attiecībās ar Ziemeļkoreju.

Tramps ievērojami kāpinājis retoriku, apgalvojot, ka Ķīna nepalīdz savaldīt savu Aukstā kara gadu sabiedroto. Šīs apsūdzības viņš pirmo reizi pieteica, kad tika atcelts šonedēļ plānotais ASV valsts sekretāra Maika Pompeo brauciens uz Ziemeļkoreju.

"Daudziem cilvēkiem, arī man, šķiet, ka ASV ir pirmajā vietā pasaulē attiecībā uz patiesības sagrozīšanu un bezatbildīgu un absurdu loģiku," regulārajā preses brīfingā sacīja Ķīnas Ārlietu ministrijas preses sekretāre Hua Čuņjina. "Šī loģika visiem ir grūti saprotama."

Kaut arī mediji ziņo, ka ASV saņēmušas kareivīgos toņos ieturētu vēstuli no Ziemeļkorejas, un tās dēļ Pompeo atcēlis braucienu uz Phenjanu, tomēr Tramps joprojām nevēlas tieši kritizēt Ziemeļkorejas līderi Kimu Čenunu un vaino citas puses par progresa trūkumu.

"Mēs ceram, ka ASV var spēlēt pozitīvu un konstruktīvu lomu šī jautājuma noregulēšanā, tieši tāpat kā ķīnieši. Lai noregulētu problēmu, tām ir jāraugās uz sevi, nevis jānoveļ vaina uz citiem," sacīja Hua.

Trešdien runājot Baltajā namā, Tramps sacīja: "Attiecībā uz mūsu sakariem ar Ziemeļkoreju, Ķīna visu padara daudz sarežģītāku."

"Daļu Ziemeļkorejas problēmu rada tirdzniecības strīdi ar Ķīnu," viņš piebilda.

Tomēr Tramps uzsvēra, ka viņa attiecības ar Ķīnas prezidentu Sji Dziņpunu ir "lieliskas", bet ar Ziemeļkorejas līderi Kimu Čenunu, kuru ASV prezidents jūnijā satika samitā Singapūrā, - "fantastiskas attiecības".

Dienvidkorejā februārī notikušās ziemas olimpiskās spēles iezīmēja zināma atkušņa sākumu līdz šim izolācijā dzīvojušās Ziemeļkorejas attiecībās ar ārpasauli, arī kaimiņvalsti Dienvidkoreju un ASV.

Tramps un Kims samitā Singapūrā 12.jūnijā parakstīja kopīgu dokumentu, kurā Ziemeļkoreja apņēmusies "strādāt Korejas pussalas pilnīgas denuklearizācijas virzienā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!