Foto: Sputnik/Scanpix/LETA
Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) Strasbūrā otrdien atzina, ka Slovēnija pārkāpusi par bankas aplaupīšanu notiesāta lietuvieša tiesības, nodrošinot viņam tulku nevis lietuviešu, bet tikai krievu valodā.

Saskaņā ar ECT lēmumu Slovēnijai būs jāatlīdzina Lietuvas pilsonim Danam Vizgirdam morālais kaitējums 6400 eiro apmērā, kā arī jāsedz tiesas izdevumi 2500 eiro apmērā.

Tiesa atzinusi par nepamatotu Slovēnijas valdības sniegto skaidrojumu, ka krievu tulks Vizgirdam piešķirts tādēļ, ka krievu valoda Lietuvā tiekot plaši lietota.

"Slovēnijas valdība nav sniegusi nekādu citu pamatojumu, kādēļ [šīs valsts] dienesti, piešķirot viņam tulku, uzskatījuši viņa krievu valodas zināšanas par pietiekamām," teikts tiesas paziņojumā.

Kā konstatējusi ECT, Slovēnijas institūcijām pirms šāda lēmuma pieņemšanas bija jāpārliecinās, vai prasītājs krievu valodu prot labi.

Vizgirda 2002.gadā tika arestēts un saukts pie kriminālatbildības par dalību bankas aplaupīšanā Slovēnijā. Visa kriminālprocesa gaitā viņam palīgā tika norīkots krievu valodas tulks un uzrādīti lietas dokumenti tikai krievu valodā.

2002.gada jūlijā Vizgirda un vēl trīs lietuvieši tika notiesāti par laupīšanu un nelikumīgu iedzīvošanos, kā arī automobiļa zādzību. Vizgirdam tiesa piesprieda brīvības atņemšanu uz nedaudz vairāk kā astoņiem gadiem. Viņa apelācijas sūdzība tika noraidīta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!