Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV piemērojušas sankcijas Krievijas un Ķīnas uzņēmumiem par Ziemeļkorejai noteiktā ekonomiskā embargo pārkāpšanu, trešdien paziņojusi ASV Finanšu ministrija.

Ministrija apsūdz Ķīnā bāzēto uzņēmumu "Dalian Sun Moon Star International Logistics Trading Co" un tās filiāli Singapūrā "SINSMS Pte." dokumentu viltošanā, lai veiktu neatļautas alkohola un cigarešu piegādes Ziemeļkorejai. Ministrija aplēsusi, ka Ziemeļkoreja ar cigarešu tirdzniecību nopelna gadā aptuveni miljardu ASV dolāru.

ASV Finanšu Ministrija arī paziņoja, ka Krievijā bāzētā kompānija "Profinet Pte." pārkāpusi ANO sankcijas, apkalpojot trīs Krievijas austrumu ostās sankcijām pakļautus kuģus, kas kuģo zem Ziemeļkorejas karoga. Ministrijas paziņojumā konkrēti minēts "Profinet Pte." ģenerāldirektors Vasīlijs Kolčanovs, kas bijis "personīgi iesaistīts" darījumos ar Ziemeļkoreju.

"Finanšu ministrija atgādina kuģniecības nozarei, tostarp karoga valstīm, kuģu īpašniekiem un apsaimniekotājiem, apkalpes locekļiem un kapteiņiem, apdrošināšanas kompānijām, brokeriem, naftas kompānijām, ostām, klasifikācijas pakalpojumu sniedzējiem un pārējiem par lielajiem riskiem, ko rada Ziemeļkorejas kuģniecības prakses," norādīts paziņojumā.

Neskatoties uz tiešām sarunām ar Phenjanu, Vašingtona turpina ievērot embargo attiecībā uz tirdzniecību ar Ziemeļkoreju, lai saglabātu spiedienu pret Ziemeļkoreju ar mērķi piespiest to atteikties no savas kodolprogrammas un ballistisko raķešu programmas.

"Finanšu ministrija turpinās esošās sankcijas pret Ziemeļkoreju un rīkosies, lai nobloķētu un identificētu uzņēmumus, ostas un kuģus, kas veic neatļautas piegādes un sagādā peļņas avotus Ziemeļkorejai," paziņoja ASV finanšu ministrs Stīvens Mnučins.

"Sekas par šo sankciju pārkāpšanu paliks spēkā, kamēr mēs nebūsim sasnieguši (..) Ziemeļkorejas kodolatbruņošanos," viņš piebilda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!