Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Grupējuma "Taliban" kaujinieki ieņēmuši Afganistānas Nacionālās armijas bāzi valsts ziemeļos. Tikmēr vairāk uz dienvidiem jau piekto dienu noris kauja par Gaznī pilsētu, vēsta "Radio Brīvā Eiropas" (RFE/RL).

Kaujinieki vēlu 13. augusta vakarā pārņēmuši kontroli pār armijas bāzi Farjābas provinces Gourmāčas rajonā, paziņoja Aizsardzības ministrija. Kaujā 17 afgāņu karavīri nogalināti un vismaz 19 ievainoti.

12. augustā sākoties uzbrukumam, bāzē atradušies ap 100 karavīru. "Tā ir traģēdija, ka bāze krita ienaidnieka rokās, Daļa karavīru tika nogalināti, daļa sagūstīti, un daļa aizbēga uz tuvējiem kalniem," paziņoja armijas runasvīrs Mohammads Hanifs Rezae.

Afganistānas parlamenta deputāts no Farjābas provinces Hašims Otaks informē, ka gūstā saņemti 40 karavīri.

Savukārt "Taliban" ziņo, ka 57 afgāņu karavīri padevušies, bet 17 sagūstīti. Tāpat kaujinieki ieguvuši astoņas bruņotās automašīnas "Humvee", ko afgāņu spēkiem nodrošinājuši amerikāņi.

Bāze kritusi, jo karavīri nav saņēmuši papildspēkus un tiem beigusies munīcija, pārtika un ūdens, paziņoja Farjābas provinces padomes priekšsēdētājs Mohammads Rahmani.

Tikmēr cīņas turpinās ar Gaznī pilsētā, kurai uzbrukumu "Taliban" sāka 10. augustā. Kaujiniekiem izdevās ieņemt stratēģiski svarīgo pilsētu, caur kuru iet ceļš no galvaspilsētas Kabulas uz dienvidu pilsētu Kandahāru.

Afgāņu spēki informēja, ka ar gaisa atbalstu pēc tam izdevies kaujiniekus padzīt no lielākās daļas Gaznī. 14. augustā drošības spēki pilsētā turpina meklēt "Taliban" kaujiniekus.

"Taliban" spēki atkāpušies uz pilsētas nomalēm, taču Gaznī joprojām izceļoties sporādiskas sadursmes.

Saskaņā ar nepārbaudītiem datiem kaujās bojā gājuši 110 līdz 150 civiliedzīvotāju, paziņoja ANO.

13. augusts vakarā aizsardzības ministrs Tareks Šahs Bahrami paziņoja, ka kaujā Gaznī gājuši bojā ap 100 policistu un karavīru, un vismaz 20 civiliedzīvotāji. Tāpat nogalināts un ievainots 341 "Taliban" kaujinieks.

Informācija par Gaznī notiekošo ir grūti pārbaudāma, jo kauju dēļ nedarbojas telekomunikācijas pakalpojumi.

Rietumu atbalstītā Afganistānas valdība pretojas "Taliban" un citām kaujinieku grupām, kuras sevišķi aktivizējušās pēc lielākās daļas NATO spēku izvešanas 2014. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!