Foto: EPA/Scanpix/LETA

Dienvidkorejas un Ziemeļkorejas augsta ranga amatpersonu tikšanās laikā pirmdien panākta vienošanās, ka abu valstu līderu trešais samits notiks septembrī Phenjanā, paziņojusi Dienvidkorejas Apvienošanās ministrija.

Abu valstu delegācijas pirmdien tikās Panmundžomas ciematā, kas atrodas demilitarizētajā zonā, lai uzsāktu gatavošanos trešajam samitam. Dienvidkoreju sarunās pārstāvēja apvienošanās ministrs Čo Mjungjons, bet Ziemeļkoreju - Apvienošanās komitejas priekšsēdētājs Ri Songvons.

Ri pēc sarunām pavēstīja, ka abas puses vienojušās par konkrētām lietām, tostarp samita datumu, bet plašāku informāciju neatklāja.

Viņš piebilda, ka svarīgi ir novākt šķēršļus, kas kavē abu valstu attiecību attīstīšanos, taču arī šajā gadījumā neko sīkāk nepaskaidroja. "Ja jautājumi, kas tika apspriesti sarunās, netiks atrisināti, var rasties negaidītas problēmas," sacīja Ri.

Arī Čo neatklāja, par kuriem jautājumiem Ri runāja, bet sacīja, ka viņi sarunās apsprieduši humānos jautājumus un veidus, kā uzlabot abu valstu attiecības.

Viņš sacīja, ka nākamais līderu samits palīdzēs uzlabot pārrobežu saites, ļaujot līderiem apspriest Ziemeļkorejas kodolatbruņošanos un miera nodibināšanu Korejas pussalā.

Dienvidkorejas prezidents Muns Džēins un Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns pirmo reizi tikās aprīlī un vienojās par speramajiem soļiem kodolatbruņošanās virzienā. Otru reizi abi līderi tikās jau maijā. Abi samiti notika Panmundžomas ciematā.

Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns šogad ticies arī ar ASV un Ķīnas prezidentiem, taču Dienvidkorejas prezidents ir vienīgais, kurš ticies ar Kimu divreiz un būs pirmais, kurš šogad apmeklējis Phenjanu.

Ziemeļkorejai piemērots smags sankciju režīms par tās kodolprogrammu un ballistisko raķešu programmu. Taču 12.jūmijā Ziemeļkorejas līderis, tiekoties ar ASV prezidentu Donaldu Trampu, neskaidri apņēmās darboties "Korejas pussalas denuklearizācijas" virzienā. Abu līderu parakstītajā dokumentā gan nav minēts konkrēts procesa grafiks, kā arī nav noteikts, kā tas tiks īstenots.

ASV amatpersonas, kas ir informētas par sarunām, ziņu aģentūrai "Reuters" sacīja, ka Ziemeļkoreja vēl nav piekritusi grafikam, kādā tās kodolarsenāls tiktu iznīcināts, un nav atklājusi, cik liels tas ir.

ASV aplēsušas, ka Ziemeļkorejas rīcībā varētu būt 30 līdz 60 kodolgalviņas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!