Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Krievijas prezidents Vladimirs Putins solījis atbildēt uz Francijas prezidenta Emanuela Makrona priekšlikumiem, kā pārtraukt Krievijā ieslodzītā ukraiņu kinorežisora Oļeha Sencova badastreiku, piektdien paziņojis Makrona birojs.

Makrons un Putins piektdien telefonsarunā runājuši par nepieciešamību atrast "humānu risinājumu šai situācijai", un Putins solījis "atbildēt un ātri publiskot informāciju par Sencova veselību," paziņoja Makrona birojs. 42 gadus vecais Sencovs atsakās no ēdiena kopš 14. maija, pieprasot, lai Krievija atbrīvo visus ukraiņu politieslodzītos. Viņš dzer tikai ūdeni un viņa organismā nepieciešamās vielas ievada ar sistēmu.

Sencovs tika aizturēts 2014. gada 11. maijā Krievijas okupētajā Krimā aizdomās par "teroraktu plānošanu", un 2015. gada augustā Krievijas tiesa viņam piesprieda 20 gadu cietumsodu, kas viņam jāizcieš stingra režīma kolonijā.

Tiesa atzina, ka Sencovs esot vainīgs mēģinājumos sarīkot teroraktus Krievijas okupētajā Krimas pussalā. Pats Sencovs jebkādu savu vainu noliedzis.

Otram šajā lietā notiesātajam ukraiņu aktīvistam Oleksandram Koļčenko tiesa piesprieda desmit gadu cietumsodu.

Kaut arī nedz Sencovs, nedz Koļčenko nav lūguši piešķirti viņiem Krievijas pilsonību, viņi tika tiesāti kā Krievijas pilsoņi. Sencovs sākotnēji tika turēts kolonijā Sibīrijā, bet 2017. gada oktobrī tika pārvests uz Arktikas koloniju Jamalas Ņencu autonomajā apvidū.

Sencova advokāts Dmitrijs Dinze otrdien paziņoja, ka Sencovs nokrities svarā par 30 kilogramiem un cieš no sirdsdarbības problēmām un anēmijas. Rietumu valdības Makrona vadībā un slavenības, tostarp aktieris Džonijs Deps un rakstnieks Stīvens Kings aicinājuši Krieviju atbrīvot Sencovu.

Sencova māsīca Natālija Kaplane trešdien sacīja, ka Sencova stāvoklis ir "katastrofāli slikts" un pēc teju trim badastreika mēnešiem viņš varētu būt tuvu nāvei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!