Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Manuālā balsu pārskaitīšana pēc 12.maijā notikušajām Irākas parlamenta vēlēšanām ir apstiprinājusi, ka tajās visvairāk vietu parlamentā izcīnījusi ietekmīgā šiītu garīdznieka Moktadas al Sadra saraksta un komunistu alianse, piektdienas rītā paziņoja vēlēšanu komisija.

Par to, ka Sadra saraksta un komunistu alianse ieguvusi 54 no 329 parlamenta deputātu mandātiem, pirmoreiz tika paziņots nedēļu pēc vēlēšanām. Tās iegūto mandātu skaits nav mainījies arī pēc manuālās balsu pārskaitīšanas.

Otrajā vietā pēc iegūto mandātu skaita ierindojusies bijušā transporta ministra Hadi al Amiri vadītā alianse "Fatah". Nedēļu pēc vēlēšanām tās iegūto mandātu skaits bija 47, bet pēc balsu pārskaitīšanas – 48. Trešajā vietā ar 42 mandātiem ir līdzšinējā premjerministra Haidera al Abadi bloks.

Sākotnēji paziņotie vēlēšanu rezultāti tika apstrīdēti. Sevišķi tos apšaubīja Irākas vecā politiskā gvarde, apgalvojot, ka notikuši pārkāpumi balsošanas procesā. Līdzšinējais parlaments nobalsoja par manuālu vēlēšanu balsu pārskaitīšanu, un Federālā augstākā tiesa šo lēmumu atbalstīja. Balsu pārskaitīšana tika sākta pirms aptuveni viena mēneša, un pirmdien tika paziņots par tās pabeigšanu.

Pēc tam, kad augstākā tiesa būs oficiāli paziņojusi galīgos rezultātus, prezidentam 15 dienu laikā būs jāsasauc parlaments, kurš ievēlēs jaunu prezidentu un sāks koalīcijas valdības veidošanas procesu.

Sadrs jau ir parakstījis koalīcijas vienošanos ar šiīta Ammara al Hakima sarakstu "Al-Hikma", kurš ieguvis 19 deputātu mandātus, un ar sekulāro viceprezidentu Ijadu Allavi, kura sarakstā pārsvarā ir sunnīti un kas ieguvis 21 mandātu.

Saskaņā ar oficiālajiem datiem vēlētāju aktivitāte bija zema - 44,5%. Par 329 vietām parlamentā sacentās gandrīz 7000 kandidātu no vairākiem desmitiem partiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!