Foto: Sputnik/Scanpix
Krievijas Ārlietu ministrija apsver, kā atbildēt uz jaunajām sankcijām, ko ASV gatavojas piemērot Krievijai saistībā ar Lielbritānijā martā notikušo uzbrukumu ar nervus paralizējošo vielu bijušajam Krievijas dubultaģentam Sergejam Skripaļam un viņa meitai Jūlijai.

Ministrijas preses sekretāre Marija Zaharova paziņoja, ka Krievija strādā pie atbildes pasākumiem "Vašingtonas nedraudzīgajam solim".

"Lai kādas būtu Krievijai piemērotās sankcijas, atbildes pasākumi būs tādi paši," viņa piebilda.

"ASV tīšām izvēlas ceļu uz divpusējo attiecību tālāku pasliktināšanos," paziņoja Zaharova.

ASV Valsts departaments trešdien paziņoja, ka ASV vēl šomēnes noteiks Krievijai jaunas sankcijas, kas būs atbilde uz "nervus paralizējošās vielas "Novičok" pielietošanu, mēģinot noslepkavot Apvienotās Karalistes pilsoni Sergeju Skripaļu" un viņa meitu Jūliju.

Tuvāku informāciju par sankciju raksturu Valsts departaments neatklāja, vien norādīja, ka tās noteiktas atbilstoši ASV ķīmisko ieroču likumam, kurā paredzētas sankcijas pret tiem, kas šādus ieročus pielieto.

Sankcijas, pēc visa spriežot, stāsies spēkā augusta beigās.

Kā ziņots, 66 gadus vecais Skripaļs un viņa 33 gadus vecā meita Jūlija 4.martā Solsberi pilsētā tika atrasti bez samaņas uz soliņa parkā.

Lielbritānijas varasiestādes uzskata, ka Skripaļiem uzbrukts ar Krievijā izstrādāto nervus paralizējošo vielu "Novičok". Londona un tās sabiedrotie Skripaļu saindēšanā vaino Krieviju, kas to kategoriski noliegusi.

Saistībā ar ASV paziņojumu par jaunu sankciju noteikšanu Krievijas rubļa vērtība ceturtdien nokritās līdz zemākajam līmenim pēdējo gandrīz divu gadu laikā.

Kremļa preses pārstāvis Dmitrijs Peskovs paziņoja, ka Maskava uzskata par pilnīgi nepieņemamu jauno sankciju saistīšanu ar Skripaļu lietu, piebilstot, ka pašas sankcijas tā uzskata par pretlikumīgām.

Peskovs sacīja, ka Maskava tagad jūtas tā, it kā varētu sagaidīt no ASV jebko, bet "tomēr cer veidot konstruktīvas attiecības".

Krievijas finanšu ministrs Antons Siluanovs tikmēr uzsvēra, ka valdībai un centrālajai bankai ir "visi nepieciešamie instrumenti, lai nodrošinātu finanšu stabilitāti".

Kāda ASV Valsts departamenta amatpersona atklāja, ka jaunās sankcijas var ierobežot eksportu uz Krieviju par simtiem miljoniem ASV dolāru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!