Foto: AP/Scanpix/LETA

ASV sankcijas pret Irānu, kuras pirmdien plānots atjaunot, piespiedīs Irānas valdību ievērot ASV prasības attiecībā uz tās kodolprogrammu un aktivitātēm reģionā vai arī tā riskēs ar sabrukumu, uzskata Izraēlas izlūkošanas ministrs Izraels Kacs.

"Amerikāņu sankcijas pret Irānu, kas sāksies šodien, piespiedīs irāņus izvēlēties starp pakļaušanos Savienoto Valstu prasībām (..) vai riskēt ar režīma sabrukumu," tviterī paziņoja Kacs, kurš ieņem arī transporta ministra amatu. "Pirmā iespēja ir laba, otrā ir lieliska," viņš piebilda.

ASV prezidents Donalds Tramps maijā paziņoja, ka Savienotās Valstis izstājas no pasaules lielvaru noslēgtās kodolvienošanās ar Irānu un ka Vašingtona atjauno pēc šīs vienošanās noslēgšanas apturētās sankcijas.

Pārējās valstis, kas parakstīja vienošanos - Lielbritānija, Francija, Vācija, Ķīna un Krievija -, ir apņēmušās paturēt atvērtus ekonomiskos, finanšu un transporta kanālus ar Irānu, neskatoties uz ASV sankcijām.

Izraēla vienmēr asi kritizējusi šo kodolvienošanos, un Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu bija viens no retajiem līderiem, kas aplaudēja Trampa lēmumam izstāties no šī līguma. Izraēla uzskata, ka kodolvienošanās nespēj ilgtermiņā apturēt Irānas kodolprogrammu, bet ļauj Teherānai finansēt kaujinieku grupējumus Tuvajos Austrumos un neierobežo Irānas ballistisko raķešu programmu.

Vienošanās atbalstītāji norāda, ka tās ietvaros izstrādāts inspekciju un pārbaudes režīms, kuram pakļauta Irānas kodolprogramma, un Irāna ievēro šo vienošanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!