Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Saūda Arābijas vadītā koalīcija ir īstenojusi gaisa triecienus Jemenas ostas pilsētai Hudeidai, kuros nogalināti 52 cilvēki, ceturtdien paziņoja Jemenas šiītu hutiešu nemiernieku pārstāvis.

Viens no gaisa triecieniem trāpīja zivju tirgū blakus slimnīcai. Neilgi pēc tam otrs gaisa trieciens trāpīja šīs slimnīcas vārtos, kad mediķi un civiliedzīvotāji ieveda slimnīcā ievainotos, sacīja hutiešu kontrolētās Veselības ministrijas preses sekretārs Jusefs al Hadri. Viņš piebilda, ka abos gaisa triecienos arī tika ievainots vismaz 101 cilvēks, un raksturoja šo uzbrukumu kā "kara noziegumu".

Aculiecinieki stāstīja, ka hutiešu kaujinieki slēdza visas ielas uz slimnīcu, kamēr virs rajona pēc gaisa triecieniem turpina lidot koalīcijas lidmašīnas. Jemenas valdības un Saūda Arābijas vadītie koalīcijas spēki 13.jūnijā uzsāka ofensīvu, lai atgūtu Hudeidas ostu, ko Irānas atbalstītie hutiešu nemiernieki kontrolē kopš 2014.gada.

Jemenas valdības spēki ir pilnīgi atkarojuši hutiešiem Hudeidas lidostu un virzās uz priekšu, lai atgūtu jūras ostu, caur kuru Jemenā tiek ievesti 80% importa un humānās palīdzības. Koalīcija ir vairākkārt apsūdzējusi Irānu, ka tā nelegāli piegādā hutiešiem ieročus caur Hudeidas ostu, bet Teherāna un nemiernieki to noliedz.

Saūda Arābijas vadītā koalīcija Jemenas konfliktā starptautiski atzītās valdības pusē iesaistījās 2015.gada martā, kad šiītu nemiernieki bija sagrābuši galvaspilsētu Sanu un lielu daļu valsts. Kaut arī koalīcijas pusē ir ievērojams militārais pārsvars, nemiernieki joprojām kontrolē galvaspilsētu un lielu daļu valsts ziemeļu. ANO, kā arī cilvēktiesību aizsardzības organizācijas kritizējušās saūdarābu vadīto militāro operāciju par upuriem civiliedzīvotāju vidū un humānās krīzes izraisīšanu. ANO raksturojusi situāciju Jemenā kā smagāko humāno krīzi pasaulē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!