Foto: AP/Scanpix/LETA
Centrālāfrikas Republikā (CĀR) nogalinātie trīs krievu žurnālisti plānojuši iekļūt zelta raktuvēs, kuras, domājams, būvējot ar "Putina pavāru" Jevgēniju Prigožinu (attēlā) saistīta kompānija, ziņo "Radio Svoboda".

Par žurnālista Orhana Džemala, operatora Kirila Radčenko un režisora Aleksandra Rastorgujeva nāvi tika ziņots 31. jūlijā. Viņi CĀR ieradušies, lai uzņemtu dokumentālo filmu par Krievijas privātās militārās kompānijas "Vagner" algotņiem šajā valstī. Žurnālistus 30. jūlijā nogalinājuši kaujinieki, bet viņu nāves apstākļi ir neskaidri. Žurnālisti uz CĀR brauca Mihaila Hodorkovska mediju projekta uzdevumā.

Jūlija vidū Āfrikas medijs "Africa Intelligence" ziņoja, ka Krievija vienojusies par zelta raktuvju izveidošanu ar CĀR valdību. Viens no nosacījumiem Krievijas pusei bijis kārtības ieviešana reģionā.

Sagatavot raktuves uzticēts kompānijai "Lobaye Invest", ko, saskaņā ar "Africa Intelligence" informāciju, dibinājusi Krievijas firma "M-Invest". Savukārt "M-Invest" saistīta ar Kremļa saimnieka Vladimira Putina loka uzņēmēju Prigožinu, kurš tiek dēvēts par "Putina pavāru". Tieši Prigožins tiek uzskatīts par tā sauktās privātās militārās kompānijas "Vagner" finansētāju.

"Vagner" kaujinieki strādā "Lobaye Invest" un atbild par zelta ieguvei nepieciešamā aprīkojuma pārvadāšanu un apsardzi, apgalvo "Africa Intelligence".

Savukārt "The Bell" ziņoja, ka "Lobaye Invest" darbojas arī Sudānā, kur kontrolē dimantu ieguvi.

Žurnālistu nāves apstākļi CĀR nav pilnībā skaidri. 30. jūlijā, kad trijotne tika nogalināta, viņiem Bambari bija paredzēta tikšanās ar ANO darbinieku, kurš bija solījis informāciju par Krievijas militārajiem instruktoriem CĀR un palīdzēt noorganizēt filmēšanu zelta raktuvēs, atklāja "Izmeklēšanas vadības centrs", kur strādāja komanda. Žurnālisti devušies uz tikšanos, taču nezināmu iemeslu dēļ mainījuši maršrutu.

Viena no versijām ir, ka žurnālisti nogalināti laupīšanas nolūkos, bet viņu automašīna apšaudīta no slēpņa. Nogalinātie žurnālisti atrasti bez naudas un aparatūras, paziņoja CĀR varasiestādes.

Saskaņā ar citu versiju automašīna mērķtiecīgi apturēta, žurnālisti izvesti ārā, nopratināti un nošauti. Nav skaidrs, kā ir izdzīvojis vietējais šoferis, kurš veda žurnālistus.

Dienu pirms savas nāves žurnālisti vēlējušies iekļūt Berengo militārajā bāzē, kur krievu algotņi apmācot CĀR armiju. Bāzē iekļūt viņiem nav izdevies, jo nav bijusi CĀR Aizsardzības ministrijas atļauja.

Krievijas un ārvalstu mediji jau daudz pētījuši tā saukto oficiāli nekur nereģistrēto militāro kompāniju "Vagner", kas cieši saistīta ar Kremli un kuras algotņi karojuši gan Ukrainas austrumos, gan Sīrijā.

Tāpat Krievijas medijos izskanējušas ziņas, ka krievu algotņu kompānijas izvērš darbību arī Āfrikā. Krievijas likumos algotniecība ir krimināli sodāma.

Taču šādu kompāniju izmantošana ļauj Maskavai noklusēt patieso karā bojāgājušo skaitu, jo algotņi oficiāli nav saistīti ar Aizsardzības ministriju un bruņotajiem spēkiem.

Nesen mediji ziņoja par vēl vienu Krievijas privāto militāro kompāniju "Patriot", kas darbojoties Sīrijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!