Foto: Ekrānuzņēmums no "Google street view"

Kopš Krievija 2014. gadā okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu un sākās karš Ukrainas austrumos, arvien vairāk pasaules mediju un valdību uzmanības lokā nonāk Krievijas izlūkdienests GRU. ASV apsūdzības 12 Krievijas izlūkošanas virsniekiem izgaismo arī līdz šim publiski nezināmu dienesta mītni "Torni" Himkos.

Ar Krievijas Bruņoto spēku Ģenerālštāba Galvenās izlūkošanas pārvaldes (pašlaik oficiālais nosaukums ir Gelvenā pārvalde (GU), bet joprojām plašāk tiek atpazīts un lietots vecais nosaukums GRU, ko Krievijas prezidents Vladimirs Putins ir ierosinājis atgriezt) darbību tiek saistīti ne vien notikumi Krimā un Ukrainā, bet arī dažādas citas operācijas, tostarp Krievijas iejaukšanās 2016. gada ASV prezidenta vēlēšanās un bijušā GRU aģenta Sergeja Skripaļa saindēšana Lielbritānijā neilgi pirms 2018. gada prezidenta vēlēšanām Krievijā.

GRU vārds pasaules medijos ieguvis tādu draudīguma pieskaņu kā padomju laikos Valsts drošības komiteja (VDK jeb KGB), kuras mantinieks mūsdienu Krievijā ir Federālais drošības dienests (FDD).

12 apsūdzēti virsnieki

Jaunākā publiskā informācija par GRU saistību ar destabilizējošām darbībām pasaulē ir ASV Ģenerālprokuratūras paziņojums, ka 12 GRU darbiniekiem izvirzītas apsūdzības par iejaukšanos ASV prezidenta vēlēšanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!