Foto: Privātais arhīvs

ASV svētdien aizturētā 29 gadus vecā Krievijas pilsone Marija Butina, kura tiek turēta aizdomās par darbošanos kā Krievijas aģente, savu mērķu sasniegšanai izmantojusi seksuālos sakarus, paziņojušas ASV amatpersonas.

Tiesa trešdien nolēma Butinu paturēt apcietinājumā līdz tiesas procesa sākumam, norādot, ka viņas sakari ar Krievijas izlūkdienestiem rada bēgšanas risku, ziņo raidsabiedrība BBC.

Butinai apsūdzēta par nereģistrēšanos kā "ārvalstu aģents", lai gan veidojusi attiecības ar politikā ietekmīgām personām, lai veicinātu Krievijas intereses. Tāpat Butinu apsūdz par sazvērestību pret ASV valdību. Butinu neapsūdz par spiegošanu.

Trešdienas sēdes laikā prokurors paziņoja, ka izmeklētāju rīcībā ir pierādījumi par Butinas kontaktiem ar Krievijas izlūkdienestiem. Savu mērķu sasniegšanai viņa izmantojusi arī seksu, teikts tiesas dokumentā.

Butina ASV dzīvojusi ar kādu 56 gadus vecu amerikāni, kurš tiesas dokumentos identificēts kā "ASV persona 1" – ar viņu Butinai bijušas personīgas attiecības.

"Bet attiecības nenorāda uz stingrām saitēm ar ASV, jo Butina, šķiet, tās uzskatījusi tikai par nepieciešamību savām aktivitātēm," teikts tiesas dokumentā.

Lai gan publiski pieejamajos dokumentos nav atklāta šī amerikāņa personība, "Facebook" lapā dažos attēlos Butina redzama kopā ar 56 gadus veco Dienviddakotas konservatīvo politisko aktīvistu Paulu Eriksonu, norāda BBC.

Šīs attiecības Butina, domājams, nav uztvērusi pārāk nopietni, jo vismaz vienā gadījumā citai personai, kas nav "ASV persona 1", "piedāvājusi seksu apmaiņā pret amatu speciālo interešu organizācijā", norāda izmeklētāji.

Dokumenti neatklāj, kas ir šī organizācija, bet Butinas sociālo tīklu informācija liecina par biežu saistību ar ieroču lobija organizāciju "Nacionālā šauteņu asociācija" (NRA).

ASV Tieslietu departaments uzskata, ka Butina darbojusies augsta ranga Krievijas amatpersonas pārraudzībā. Šīs amatpersonas vārds publiski pieejamos dokumentos nav atklāts.

Šī amatpersona caur tiešsaistes čatu devusi norādījumus un pamācības Butinai. 2016. gada ASV prezidenta vēlēšanu naktī caur "Twitter" privāto saziņu sieviete savam kuratoram rakstījusi: "Es iešu gulēt. Te ir trīs naktī. Esmu gatava turpmākiem rīkojumiem."

Butina centusies nodibināt aplinkus komunikācijas kanālus, lai piekļūtu ASV lēmumu pieņemšanas aparātam, uzskata Tieslietu departaments. Butina arī uzturēja attiecības ar konservatīvām ieroču atbalstītāju grupām.

Kādā epizodē ASV prezidenta vēlēšanu laikā viņa un kāda Krievijas amatpersona nesekmīgi mēģinājuši noorganizēt toreizējā prezidenta amata kandidāta Donalda Trampa un Krievijas līdera Vladimira Putina tikšanos.

2015. gada jūlijā Trampa tikšanās ar vēlētājiem laikā Butina kandidātam vaicājusi par viņa uzskatiem par Krieviju. Nākamajā gadā NRA pasākumā viņa satikusies ar Trampa dēlu Donaldu Trampu junioru.

Butinas "Facebook" lapā atrodami attēli, kur viņa redzama kopā arī ar citiem ASV politiķiem.

ASV mediji ziņo, ka tiesas dokumentos norādītā krievu amatpersona, kuras norādījumus saņēmusi Butina, varētu būt Krievijas Centrālās bankas vadītāja vietnieks un labi zināmais bijušais Krievijas parlamenta senators no Putina "Vienotās Krievijas" partijas Aleksandrs Toršins.

Toršins ir iekļauts to personu sarakstā, pret kurām šogad aprīlī vērstas ASV ekonomiskās sankcijas.

Arī Butinas sociālajos tīklos atrodami daži attēli, kur sieviete redzama kopā ar Toršinu. Butinas amerikāņu vīzas pieteikumā norādīts, ka viņa ir strādājusi par Toršina asistenti.

Krievijas žurnāliste Jūlija Jofe, kura Butinu ir intervējusi 2012. gadā vēl pirms viņas došanās uz ASV, sarunā "Currenttime" apgalvo, ka Butinai ar Toršinu tolaik bijušas tuvas attiecības. Jofe Butinu raksturo kā "daudz efektīvāku Annu Čapmanu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!