Foto: AFP/Scanpix/LETA

Izraēlas Ārlietu ministrija pieprasīs paskaidrojumus Eiropas Savienības (ES) vēstniekam Emanuelam Zofrē, kurš izteicies, ka iecerētais jaunais pilsonības likums esot rasistisks.

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu uzdevis Ārlietu ministrijai izsaukt Žofrē, ceturtdienas vakarā pavēstīja premjera kanceleja, sīkākus paskaidrojumus nesniedzot.

Kā vēsta mediji, Žofrē sarunā ar Netanjahu vadītās partijas "Likud" pārstāvjiem izteicies, ka likumprojekts, kas cita starpā paredz liegt pilsonību konkrētu kopienu vai konkrētu izcelsmes zemju pārstāvjiem, "smako pēc rasisma" un var kaitēt Izraēlas tēlam. Izraēla ar šo likumprojektu attālinās no demokrātijas, izteicies vēstnieks, paužot pārliecību, ka tas esot diskriminējošs pret arābiem.

Tomēr Žofrē nav vienīgais, kas kritizējis pretrunīgi vērtēto likumprojektu. Arī Izraēlas prezidents Ruvens Rivlins Netanjahu adresētā vēstulē brīdinājis, ka veselu cilvēku grupu diskriminācija esot nepieņemama.

Likumprojekts Izraēlu definē kā ebreju tautas nacionālo valsti. Tas paredz arī to, ka turpmāk Izraēlā arābu valoda vairs netiks atzīta par oficiālo valodu.

Balsojums par likumprojektu parlamentā paredzēts nākamnedēļ.

"Ar to vien nepietiek, ka ES finansē NVO (nevalstiskās organizācijas), kuras cenšas graut Izraēlas valsti (..). Tā tagad iejaucas Izraēlas likumdošanā," reaģējot uz ES vēstnieka izteikumiem, paziņojis Netanjahu. "Acīmredzot viņi nesaprot, ka Izraēla ir suverēna valsts."

Tikmēr ES delegācija Izraēlā izplatījusi paziņojumu, uzsverot, ka tas, kā Izraēla sevi definē, ir tās iekšējā lieta un ka ES "respektē iekšējās debates, kas joprojām turpinās". Vienlaikus delegācija norādījusi, ka ES augstu vērtē "Izraēlas uzticību kopīgajām demokrātijas un cilvēktiesību vērtībām", taču "nevēlas redzēt, kā šīs vērtības tiek apšaubītas vai pat apdraudētas".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!