Foto: TASS/Scanpix/LETA

Krievija oficiāli paziņojusi, ka tās centieni izstrādāt piektās paaudzes iznīcinātāju vismaz pagaidām tiek atlikti. Līdz šim radītie "Sukhoi Su-57" prototipi neliecina par gatavību modeļa masu ražošanai, ziņo "Business Insider".

Vēl mēneša sākumā Krievijas Aizsardzības ministra vietnieks Jurijs Borisovs televīzijā apgalvojis, ka "lidmašīna izrādījusies ļoti laba, tostarp Sīrijā, kur apstiprinājusi vadāmības un kaujas spējas". Viņš medijam "The Diplomat" vēlāk arī paskaidrojis, ka, lai gan "Su-57" esot viena no labākajām lidmašīnām pasaulē, neesot pamata paātrināt modeļa masu ražošanu.

Savukārt britu kaujas aviācijas eksperts Džastins Bronks "Business Insider" norāda, ka Borisova aizbildinājumi par to, ka lidmašīna esot tik ļoti laba, ka Krievijai tādu nav jābūvē, esot pārāk neticami.

Reiz par ASV piektās paaudzes iznīcinātāju "F-35" un "F-22" potenciālo bendi dēvētā "Su-57" prototipi patiesi piedalījās kaujās Sīrijā, taču īstenoja tikai uzlidojumus, ne piedalījās gaisa kaujās, kurās tiem būtu jāpierāda savs pārākums, atzīmē medijs. Krievijas paziņojums liecina, ka citās operācijās šis modelis, visticamāk, vēl labu laiku arī nepiedalīsies, un to spējīgākās tehnoloģijas, piemēram, jaunākās radaru sistēmas nonāks vecākos ceturtās paaudzes iznīcinātājos.

Tikai šī gada aprīlī pēc 11 gadu sadarbības ar Krieviju "Su-57" izstrādē projektu pameta Indija, pēc ilgstošām domstarpībām par projekta izmaksām un septiņu līdz šim izstrādāto prototipu spējām. Indiešu gaisa spēku vadība uzskatot, ka Indijas Aizsardzības ministrijas ieplānotā nākotnes kaujas lidmašīna neatbilst iepriekš izvirzītajām radaru "neredzamības", elektrisko un radioelektronisko ierīču kaujas apstākļu spēju, kā arī radaru un sensoru prasībām.

Piektās paaudzes iznīcinātāja projektā ir paveikts pārāk maz un pārāk vēlu, militārajam portālam "Janes" skaidrojis indiešu militārais analītiķis Vidžejs Kumars Bhatija. Līdz šim izstrādāti tikai septiņi "Su-57" prototipi. Tā kā Indijai strauji jānomaina novecojusī gaisa flote, tā tagad apsver iepirkt ASV ražotos "F-35".

Bronks stāsta, ka "Su-57" nemaz nepiemītot piektās paaudzes iznīcinātāja īpašības "radaru neredzamības" ziņā. Viņš atzīmē, ka Krievijas izstrādāto prototipu manevrētspēja, gluži kā tas jau redzams "Su-35", esot pārāka par ASV iznīcinātāju manevrētspēju, tomēr amerikāņu radari tos laikus pamanītu un nepielaistu tuvumā.

Kaujas aviācijas eksperts uzskata, ka par 40 miljoniem ASV dolāru, kas ir viena "Su-57" izmaksas labākus rezultātus nemaz nevarot gaidīt. Ar to pietiekot tikai veco iznīcinātāju radaru un bruņojuma uzlabojumiem. Krievija regulāri izziņo jaunu militāro projektu, piemēram, tanku, zemūdeņu un atomieroču izstrādi, bet "Su-57" projekta apstādināšana liecina par pirmo upuri budžeta samazinājumam, raksta "Business Insider".

Patlaban sērijveidā piektās paaudzes iznīcinātājus ražo tikai divas valstis:

  • ASV – "Lockheed Martin F-22 Raptor" (ražošana izbeigta 2011. gadā) un "Lockheed Martin F-35 Lightning II";
  • Ķīna – "Chengdu J-20".

Tikmēr vairākas valstis patlaban izstrādā piektās paaudzes iznīcinātājus:

  • Indija – projekts "HAL AMCA" (tapa arī paralēli "Su-57");
  • Turcija – projekts "TAI TFX";
  • Japāna – projekts "ATD-X"
  • Ķīna – "Shenyang J-31" (tapuši jau divi prototipi).
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!