Foto: SIPA/Scanpix/LETA

Kamēr pasaulē tika svinēta 12 zēnu un viņu trenera izglābšana no applūdušas alas Taizemes ziemeļos, Ķīnā pieauga dusmas un vilšanās par Taizemes varas iestāžu neatbalstošo nostāju ķīniešu tūristu glābšanā pēc divu laivu nogrimšanas, kā rezultātā vairāk nekā 40 cilvēku gāja bojā, vēsta CNN.

Divas laivas, kurās atradās vairāk nekā 120 tūristu no Ķīnas, 5. jūlijā vētras laikā apgāzās un nogrima netālu no Taizemes kūrortpilsētas Puketas. Daži pasažieri joprojām ir pazuduši, norāda CNN.

Ķīnas sabiedrību pārņēmis liels sašutums un dusmas pēc Taizemes premjerministra vietnieka Provita Vongsuvana izteikumiem par to, ka nāvējošajā nelaimes gadījumā vainojami Ķīnas tūrisma operatori.

"Šajā nelaimes gadījumā kaitējumu radīja tikai paši ķīnieši," Vongsuvans pirmdien stāstījis vietējiem žurnālistiem. "Tās bija viņu laivas, kā arī viņi izlēma doties jūrā, ignorējot visus brīdinājumus. Mēs nebijām atbildīgi par gala rezultātu, viņi gan. Viņiem pašiem šis ir jāatrisina," piebilda Taizemes premjerministra vietnieks.

Ķīnas sociālie mediji un oficiālie laikraksti uz Vongsuvana komentāriem atbildēja asi, pieprasot tūlītēju atvainošanos. Valsts pārraudzībā esošais medijs "China Daily" Taizemes ģenerālsekretāra izteikumus nosauca par "provokatīvi un bezatbildīgiem".

"Pat ja tas, ko viņš teica, ir taisnība, Taizemes valdība nevar noliegt savu atbildību par drošības nodrošināšanu valsts tūristiem," paziņojis medijs.

Pieaugot Ķīnas sabiedrībā izskanējušajiem piedāvājumiem boikotēt tūrisma braucienus uz Taizemi, Taizemes valdība šķietami mainījusi savu nostāju, informē CNN. Otrdien, 10. jūlijā, Taizemes vēstniecība Pekinā izdeva paziņojumu, kurā teikts, ka Vongsuvana izteiktās piezīmes "var būt aizvainojušas upuru ģimenes" un ka ģenerālsekretārs izteicis "nožēlu un atvainošanos" nelaimes gadījumā iesaistītajiem ķīniešu tūristiem.

Ķīnas pilsoņi sastāda lielāko daļu no tiem tūristiem, kuri dodas uz Taizemi, kur tūrisms ieņem nozīmīgu lomu valsts ekonomikā. 2017. gadā Taizemi apmeklējuši gandrīz 10 miljoni ķīniešu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!