Foto: Reuters/Scanpix/ LETA

Taizemes valdība izplatījusi pirmās fotogrāfijas ar zēniem, kuri sarežģītā operācijā pēc vairāk nekā divu nedēļu pavadīšanas pazemē izglābti no applūdušās alu sistēmas valsts ziemeļos.

Zemas kvalitātes attēlos vairāki zēni redzami slimnīcas gultās un sejas maskās. Pirms tam 12 iesprostotie zēni un viņu treneris bija parādīti glābēju video no alas, kad divi britu ūdenslīdēji viņus atrada.

Jaunu video no apjomīgās glābšanas operācijas publicējusi arī Taizemes jūras spēku īpašo uzdevumu vienība.

Avoti glābšanas operācijā raidsabiedrībai BBC apstiprināja iepriekš amatpersonu teikto, ka zēniem pirms izvešanas no alas doti nomierinošie līdzekļi, lai novērstu panikas sākšanos šaurajās un tumšajās ejās zem ūdens.

Pēc tam katrs zēns sasaitēts ar vienu no diviem pavadošajiem nirējiem, kuri izveda viņus caur applūdušajām ejām, nesot arī zēna skābekļa balonu. Alas sausajās un izbrienamajās daļās glābjamie pārvietoti nestuvēs.

Vairāki avoti ir atklājuši, ka zēni pēc izvešanas no alas bijuši tikai daļēji pie samaņas.

12 zēni un viņu 25 gadus vecais futbola treneris pazuda 23. jūnijā, kad devās ekskursijā uz alu pie Mēsāī pilsētas valsts ziemeļos. Tajā brīdī ala bija sausa, taču pēkšņi sākušās lietusgāzes appludināja pazemes ejas.

11 līdz 16 gadus vecos futbolistus gaisa kabatā četrus kilometrus no alas ieejas 2. jūlijā atrada divi glābšanas darbos iesaistīti britu ūdenslīdēji. Iesprostotajiem tika piegādāta pārtika un sniegta medicīniskā palīdzība, taču viņu izvešana ārpusē bija ļoti sarežģīta un bīstama operācija.

Glābšanu sarežģītību nosaka fakts, ka no alas var izkļūt tikai ar ūdenslīdēju ekipējumu, kas nozīmē milzīgu risku nepieredzējušiem nirējiem. Turklāt ūdens ir praktiski necaurredzams, bet vietām ala ir tik šaura, ka ūdenslīdējiem ir jānovelk skābekļa baloni.

Ceļš no alas ieejas līdz telpai ar iesprostotajiem cilvēkiem un atpakaļ prasa 11 stundas. Pasākuma bīstamību uzsver ziņas, ka piektdien alā gājis bojā viens no glābējiem. Turklāt zēnu organismi ilgu laiku bez pārtikas pazemē bija novājināti.

Tuvojoties jaunām lietusgāzēm un samazinoties skābekļa krājumiem alā, pēc rūpīgas plānošanās, gatavošanās un izmēģinājumiem glābēji pagājušajā nedēļas nogalē sāka bīstamo operāciju zēnu izvešanai virszemē.

Pirmie četri bērni tika izvesti virszemē svētdien, vēl četri pirmdien, bet otrdien no pazemes izvesti atlikušie trīs zēni un viņu 25 gadus vecais futbola treneris.

Vairāk nekā divas nedēļas pazemē iesprostotie izdzīvoja, dzerot no alas sienām pilošo ūdeni.

Glābšanas operācijā piedalījās desmitiem ūdenslīdēju. Katru zēnu sarežģītājā ceļā pavadīja divi nirēji, viens no kuriem pārvietoja glābjamā skābekļa balonu. Amatpersonas atklāja, ka zēniem pirms glābšanas doti medikamenti, lai šaurajās un tumšajās ejās viņiem nesāktos panikas lēkmes.

Garajā ceļā pa ejām bija gan jānirst, gan jābrien un jākāpj pa klintīm.

Visi 13 izglābtie tagad atrodas slimnīcā, kur saņem medicīnisko un psiholoģisko palīdzību. Visi ir zaudējuši svaru un slimnīcā viņiem jāpavada nedēļu, pēc tam vēl nedēļa jāatkopjas mājās.

Pirmā, svētdien izglābto grupa, jau uzņem normālu pārtiku, bet pirmdien izvestie zēni ikdienas ēdienu sāks saņemt trešdien, žurnālistus informēja Taizemes veselības Ministrijas amatpersonas.

Trešajai, otrdien evakuēto grupai, vēl jāiziet visas medicīniskās pārbaudes, bet arī viņu veselības stāvoklis bažas nerada – nopietnas problēmas nav konstatētas.

Pirmie četri izglābtie zēni jau ir satikušies ar saviem vecākiem, nākamajiem četriem šāda iespēja būs vēlāk otrdien.

"Mēs neesam pārliecināti, vai tas ir brīnums, zinātne, vai kas cits. Visi 13 "Wild Boars" [futbola komandas nosaukums] ir ārā no alas," otrdien pēc glābšanas savā "Facebook" lapā paziņoja jūras spēku īpašo uzdevumu vienība.

Jaunumi par veiksmīgu operācijas noslēgumu tika sagaidīti ar ovācijām pie alu sistēmas, kur darbos bija iesaistīti simtiem cilvēki, un ar auto taurēm netālajā Čhīanrāi pilsētā.

Sociālajos tīklos taizemieši pauž pateicību glābējiem, izmantojot mirkļbirku "heroes" un "thankyou".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!