Foto: AP/Scanpix/LETA
Taizemes jūras kājnieku specvienība publicējusi jaunu video ar 12 zēniem un viņu futbola treneri, kas jau vairāk nekā nedēļu ir iesprostoti alā Taizemes ziemeļos. Ierakstā redzams, ka puikas ir pie labas veselības.

Ierakstā zēni, ietinušies ūdenslīdēju piegādātās folijas segās, smaidot un dažreiz smejoties, iepazīstina katrs ar sevi un saliek plaukstas kopā tradicionālajā taizemiešu sveicienā.

11 līdz 16 gadus vecie zēni un viņu 25 gadus vecais futbola treneris pazuda 23. jūnijā, kad devās ekskursijā uz alu pie Mēsāī pilsētas valsts ziemeļos. Tajā brīdī ala bija sausa, taču pēkšņi sākušās lietusgāzes appludināja alas ieeju.

Mazos futbolistus gaisa kabatā četrus kilometrus no alas ieejas pirmdien atrada divi glābšanas darbos iesaistīti britu ūdenslīdēji. Iesprostotajiem ir piegādāta pārtika un sniegta medicīniskā palīdzība, taču viņu izvešana ārpusē ir ļoti sarežģīta un var prasīt vairākus mēnešus.

Daļēji un pilnībā appludinātās ejas vietām ir ļoti šauras un pa tām nav iespējams iznirt ar skābekļa balonu mugurā – tas ir jānovelk. Turklāt ūdens ir dubļains un necaurredzams.

Glābēji apsver labākos variantus, kā labāk un drošāk atbrīvot jauniešus. Amatpersonas gan uzsver, ka neplāno darīt neko tādu, kas apdraudēs zēnu dzīvības.

Šādos apstākļos izvest ārā zēnus, pat, ja viņi apgūst niršanas pamatus, ir ļoti riskants pasākums, brīdina eksperti. Nepieredzējušam nirējam šaurā un tumšā telpā var sākties panika, viņi brīdina.

Cits variants ir gaidīt, kamēr beigsies lietus sezona un ūdens atkāpsies, taču līdz tam var paiet četri mēneši, jo lietus sezona ir tikko sākusies un beigsies septembrī vai oktobrī.

Turpmākas lietavas alas draud appludināt vēl vairāk, taču amatpersonas ir pārliecinātas, ka ar ūdens atsūknēšanu spēj novērst telpas, kurā atrodas cilvēki, applūšanu.

Paralēli glābēju komandas pārmeklē kalna nogāzi cerībā atrast kādu citu ieeju alā. Tāpat glābēji mēģina izveidot sakaru līniju ar iesprostotajiem, lai puikas var sarunāties ar savām ģimenēm.

Trešdien preses konferencē amatpersonas paziņoja, ka šodien glābšanas mēģinājumi nenotiks, bet ir lieliski apstākļi apmācībai un izmēģinājumiem, kas jau ir sākušies. Pie zēniem turpmāk visu laiku paliks divi ūdenslīdēji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!