Foto: AFP/Scanpix/LETA
Labdarības organizācijas, kuras Vidusjūrā glābj bēgļus, var aizmirst par imigrantu nogādāšanu Itālijas ostās, sestdien paziņoja Itālijas iekšlietu ministrs Mateo Salvīni.

"Atgādinu, ka šie kuģi var aizmirst par Itālijas sasniegšanu. Es vēlos nogriezt kontrabandistu un bandītu biznesu!" savā "Facebook" lapā raksta Salvīni.

Viņš to paziņoja pēc tam, kad Itālijas ostās tika liegts iebraukt Vācija nevalstiskās organizācijas "Mission Lifeline" kuģim "Lifeline" ar vairāk nekā 220 imigrantiem.

Salvīni pavēstīja, ka aizliegums attiecas arī uz organizācijām "Proactiva Open Arms", "SOS Mediterranee", "Sea-Watch" un "Sea-Eye", kuru kuģi atrodas vai nu jūrā, vai Maltas ostās.

Pirms tam nevalstiskā organizācija "SOS Mediterranee" izplatīja aicinājumu Eiropas Savienības (ES) valdībām kopīgi nodrošināt, ka Vidusjūrā izglābtie bēgļi tiek ātri nogādāti krastā.

"SOS Mediterranee" un "Ārsti bez robežām" nofraktētajam kuģim "Aquarius" ar 630 imigrantiem šomēnes tika liegta iebraukšana Itālijas ostās, kas izraisīja Eiropas mēroga krīzi.

"Aquarius" 9.jūnijā pie Lībijas krastiem uzņēma migrantus, kuru vidū bija daudz bērnu un pusaudžu un vismaz septiņas sievietes gaidībās. Vairums migrantu bija Aizsahāras valstu iedzīvotāji, kas bija ceļā no Lībijas uz Eiropu. Tomēr šo kuģi savās ostās atteicās pieņemt gan Itālija, gan Malta, apsūdzot viena otru starptautisko saistību pārkāpšanā, līdz beidzot Spānija piedāvāja to uzņemt Valensijas ostā.

Kuģim nācās doties pusotru tūkstoti kilometru garā ceļā, spēcīgā vēja un lielo viļņu dēļ veicot korekcijas plānotajā maršrutā un dodoties gar Itālijas Sardīnijas salas krastu.

Šis notikums izraisīja diplomātisko strīdu starp Franciju un Itāliju, jo Francijas prezidents Emanuels Makrons sadusmoja Itālijas valdību, paziņojot, ka Romas atteikšanās uzņemt migrantu kuģi bijusi ciniska un bezatbildīga. Uz Itālijas Ārlietu ministriju tika izsaukts Francijas vēstnieks, kā arī Itālija atcēla abu valstu ekonomikas ministru tikšanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!