Foto: AFP/Scanpix/LETA

ANO Cilvēktiesību padome apsūdzējusi Venecuēlu, ka tās drošības spēki, aizbildinoties ar noziedzības apkarošanu, veikuši simtiem patvaļīgas nogalināšanas, vēsta raidsabiedrība BBC.

Padomes rīcībā esot pietiekami daudz ticamu liecību, ka drošībnieki, veicot reidus nabadzīgās apkaimēs, bieži nogalinājuši jaunus vīriešus, tostarp viņu mājās.

Ārpustiesas nogalināšanas veikuši noziedzības samazināšanas operācijas dalībnieki. No 2015. gada jūlija līdz 2017. gada martam šādi varētu būt nogalināti vairāk nekā 500 cilvēki.

Tas uzdots par noziedzības samazināšanas operācijas rezultātu, bet pierādījumi tikuši viltoti tā, lai izskatītos, ka upuri gājuši bojā apšaudē ar drošības spēkiem.

Operācijā iesaistītajiem drošības spēku pārstāvjiem ir imunitāte pret kriminālizmeklēšanu un neviens no tiem nav saukts pie atbildības, norāda ANO padome.

ANO Cilvēktiesību padomes vadītājs Zeids Rāds al Huseini aicina veikt starptautisku izmeklēšanu ar iespējamu Starptautiskās Krimināltiesas iesaisti.

ANO izmeklētājiem ir liegta pieeja Venecuēlai, kas pašlaik ir ANO Drošības padomes locekle. Visi secinājumu izdarīti pamatojoties uz intervijām ar upuriem un aculieciniekiem.

Tāpat liecības sniegusi bijusī ģenerālprokurore Luisa Ortega, kuru Venecuēlas prezidents pagājušajā gadā atbrīvoja no amata, un viņa pameta valsti.

Agrāk šonedēļ no ANO Cilvēktiesību padomes izstājās ASV, kas iepriekš ir kritizējusi institūciju par nespēju rīkoties Venecuēlas jautājumā.

Venecuēla jau iepriekš visas apsūdzības cilvēktiesību pārkāpumos ir noraidījusi kā melus.

Huseini arī pārmet Venecuēlas valdībai, ka tā neatzīst, cik dziļa ir valstī valdošā politiskā un ekonomiskā krīze, kas veicinājusi simtiem tūkstošu cilvēku aizceļošanu.

"Kad paaugstināta asinsspiediena zāļu kastīte maksā vairāk par minimālo mēneša algu un bērnu piena maisījums vairāk nekā divas mēneša algas, bet protestēšanas pret šādu neiespējamu situāciju var beigties cietumā, tā ir ārkārtēja netaisnība," viņš uzsver.

Venecuēlā jau ilgstoši turpinās politikās un ekonomiskā krīze. Pērn pret valdību vērstos protestos gāja bojā virkne cilvēku. Tāpat valsts cieš no hiperinflācijas un pārtikas trūkuma.

Maijā prezidenta amatā tika pārvēlēts līdzšinējais prezidents Nikolass Maduro. Opozīcija vēlēšanas boikotēja. ASV un virkne citu valstu balsošanas rezultātus neatzina.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!