Foto: AFP/Scanpix

Savienotās Valstis ceturtdien nodevušas Turcijai pirmo iznīcinātāju "F-35", neskatoties uz abu valstu saspringtajām attiecībām un ASV likumdevēju pretestību.

Turcija piedalās starptautiskajā konsorcijā, kas finansē "F-35" programmu kopš 2002. gada. Šīs lidmašīnas izstrādātas tā, lai spētu izvairīties pat no vismodernākajiem radariem.

ASV uzņēmuma "Lockheed Martin" amatpersona oficiāli nodeva īpašumtiesības uz pirmo iznīcinātāju Turcijas amatpersonām ceremonijā Fortvērtā, Teksasā. Otra lidmašīna tiks nodota tuvāko dienu laikā, un abi iznīcinātāji tiks nogādāti uz militāro bāzi Arizonā, kur Turcijas piloti un tehniķi tiek apmācīti šo lidaparātu lietošanā, informēja ASV Aizsardzības ministrijas preses pārstāvis.

ASV senatori kritizējuši lidmašīnu nodošanu Turcijai, kura nolēmusi arī iegādāties Krievijā ražotās pretgaisa aizsardzības sistēmas "S-400".

Aizsardzības budžeta likumprojektā, kas tika apstiprināts otrdien, Senāts pieprasījis atcelt "F-35" pārdošanu Turcijai, ja tā iegādāsies pretgaisa aizsardzības sistēmas no Krievijas. "Visi Turcijas Republikas valdības mēģinājumi uzlabot attiecības ar Krieviju kaitēs NATO alianses kopējai drošībai un NATO dalībvalstīm, un mazinās alianses savstarpējās sadarbības spējas," norādīts likumprojektā.

Ja šo likumprojekta versiju apstiprinās abas Kongresa palātas, ASV prezidenta Donalda Trampa administrācijai būs jāizslēdz Turcija no "F-35" programmas, jāizņem no lidmašīnām visas daļas, kas ražotas Turcijā, un jāaizliedz Turcijas "F-35" pamest ASV teritoriju.

ASV aizsardzības nozares amatpersona uzsvēra, ka "pēc lidmašīnas saražošanas ASV valdība saglabā atbildību par lidmašīnu, kamēr atbildība netiek nodota partnerim". "Tas parasti notiek, kad tiek pabeigts garais ārvalstu partneru apmācības process", kas ilgst divus gadus, norādīja amatpersona.

Attiecības starp NATO valstīm un Turciju ir saspīlētas, kopš Turcija sāka militāro kampaņu pret kurdu kaujiniekiem Sīrijas ziemeļaustrumos. ASV savukārt atbalsta Sīrijas kurdu kaujinieku Tautas aizsardzības vienības (YPG) cīņā pret teroristu grupējumu "Daesh".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!