Foto: Publicitātes attēli

Nupat publicēti satelīta attēli ļauj nojaust, ka Krievija Kaļiņigradā pārbūvē ieroču glabātuvi, kas, iespējams, nozīmē plānus izvietot tur kodolieročus, secināts domnīcas Amerikas Zinātnieku federācija (FAS) ziņojumā.

Satelīta attēlos redzams, ka aptuveni 50 kilometrus no Polijas robežas esošais ieroču bunkurs tiek pamatīgi restaurēts kopš 2016. gada, skaidro FAS kodoleksperts Hanss Kristensens.

"Cik man zināms, tā ir vienīgā ieroču krātuve Kaļiņingradā," viņš uzsver. "Pēdējie uzlabojumi acīmredzami rosina uzdot jautājumus par objekta operacionālo statusu," skaidro Kristensens, turpinot, ka satelīta attēli nesniedz precīzas atbildes uz visiem jautājumiem.

Nav zināms, vai šajā objektā līdz šim glabājās kodolieroči un vai Krievija plāno tos te nogādāt, taču bunkura uzlabošana dotu iespēju tos piegādāt ātrāk, uzskata eksperts.

Krievijas eksklāvs Kaļiņingrada rada izaicinājumus NATO militārajiem plānotājiem. Pat ar tuva darbības rādiusa ieročiem, kas atrodas reģionā, Krievija var apdraudēt tādas pilsētas kā Varšava un Berlīne.

Janvāra beigās Krievijas pulkvedis Anatolijs Gorodeckis paziņoja, ka ir pabeigta nepieciešamā infrastruktūra, lai uzņemtu ballistisko raķešu sistēmas "Iskander-M".

Vēl pēc dažām dienām parlamenta apakšpalātas Aizsardzības komitejas vadītājs Vladimirs Šamanovs atklāja, ka "Iskander-M" sistēmas patiesībā Kaļiņingradā jau ir izvietotas. Arī Lietuva apstiprināja, ka raķetes atrodas Kaliņingradā.

ASV un NATO amatpersonas ir izteikušās, ka raķešu izvietošana Kaļiņingradā destabilizē situāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!