Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Saūda Arābijas vadītās koalīcijas kauja ar šiītu hutiešu nemierniekiem Hudeidā uzvaras gadījumā var novest pie Jemenas konflikta beigām, pirmdien paziņojis Apvienoto Arābu emirātu (AAE) valsts ministrs ārlietās Anvars Gargašs.

Gargašs žurnālistiem Dubaijā paziņoja, ka Hudeidas operācijas mērķis ir piespiest Irānas atbalstītos šiītu kaujiniekus vienoties par Jemenas konflikta izbeigšanu.

Ministrs sacīja, ka hutiešiem ostas pilsētā Hudeidā un tās apkārtnē ir aptuveni 3000 kaujinieku. Saūda Arābijas vadītajai koalīcijai, kurā ietilpst AAE, ir "skaitlisks pārākums". Gargašs sacīja, ka Francija piedāvājusi savu mīnu meklēšanas kuģi, bet Francijas karavīri uzbrukumā Hudeidai nepiedalās.

Saūda Arābijas vadītā koalīcija uzbrukumu Hudeidai sāka pagājušajā trešdienā. Gargašs uzsvēra, ka uzbrukums turpināsies, kamēr kaujinieki neatkāpsies bez nosacījumiem. Viņš norādīja, ka koalīcija paturējusi ceļu no Hudeidas uz Sanu atvērtu, lai hutieši varētu atkāpties.

Ministrs arī apsūdzēja Irānu par Hudeidas ostas izmantošanu, lai piegādātu ieročus hutiešiem, tostarp ballistiskās raķetes, no kurām daudzas izšautas uz Saūda Arābiju. "Šie ieroči ir viscaur nosēti ar Irānas pirkstu nospiedumiem," sacīja Gargašs.

Saūda Arābijas vadītā koalīcija kopš 2015. gada karo pret hutiešiem Jemenā, lai atjaunotu starptautiski atzītās Jemenas valdības varu. Hutieši kontrolē Sanu un lielu daļu no valsts ziemeļiem, kā arī ostas pilsētu Hudeidu pie Sarkanās jūras.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!