Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV prezidenta Donalda Trampa izolacionisma politika pasaulē radījusi vakuumu, trešdien paziņoja Vācijas ārlietu ministrs Heiko Māss, vienlaikus mudinot Eiropas valstis apvienoties, lai aizpildītu tukšumu, ko rada ASV atkāpšanās no globālajām saistībām, kas gadu desmitiem stiprinājušas transatlantiskās attiecības.

"Prezidenta Trampa laikā Atlantijas okeāns kļuvis plašāks. Trampa izolacionisma politika radījusi pasaules mēroga vakuumu, ko it īpaši varēja sajust pēc G7 samita," uzrunā Berlīnē sacīja Māss.

"Ātrums, ar kādu mums Eiropā jāapvieno spēki, ir lielāks nekā jebkad agrāk. Tāpēc mūsu kopīgajai atbildei šodien uz saukli "Amerika pirmajā vietā" jābūt "Eiropa ir vienota".

Tramps pēc nule kā notikušā G7 valstu līderu Kanādas samita noslēguma negaidīti atsauca ASV atbalstu samita noslēguma komunikē. Tas bija pirmais šāds gadījums "lielā septītnieka" vēsturē.

Tramps tviterī apsūdzēja Kanādas premjerministru Džastinu Trudo negodīgumā un atsauca Vašingtonas atbalstu samita beigu paziņojumam, kurā pausta apņemšanās cīnīties ar protekcionismu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!