Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Austrija, vēršoties pret "politisko islāmu", izraidīs "vairākus" ārvalstu finansētus imamus un slēgs septiņas mošejas, piektdien paziņojis kanclers Sebastians Kurcs.

Kurcs pavēstīja, ka lēmums pieņemts, pamatojoties uz Reliģisko lietu pārvaldes veikto izmeklēšanu, kas tika ierosināta pēc tam, kad aprīlī atklātībā parādījās fotoattēli, kuros redzams, kā vienā no Turcijas finansētajām mošejām bērni iesaistīti Pirmajā pasaules karā notikušās Galipoles kaujas rekonstrukcijā. "Paralēlām sabiedrībām, politiskajam islāmam un radikalizācijai nav vietas mūsu valstī," uzsvēra kanclers.

Fotogrāfijās, kuras publicēja nedēļraksts "Falter", bija redzams, kā maskēšanās tērpos ģērbti zēni, maršē, salutē Turcijas karogam, kā arī attēlo kritušos. "Kritušie" pēc tam tika apguldīti rindā un pārsegti ar Turcijas karogiem.

Konkrēto mošeju uztur Ķelnē, Vācijā, bāzētā Turku islāma kultūras apvienība (ATIB), kuru savukārt finansē Turcijas Reliģisko lietu direktorāts ("Diyanet").

Arī pati ATIB, parādoties šīm fotogrāfijām, tās nosodīja, atzīstot, ka notikušais esot "ārkārtīgi nožēlojams", un uzsverot, ka šo inscenējumu būtu vajadzējis "pārtraukt vēl pirms tas beidzies".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!