Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ukrainas parlaments ceturtdien atbalstījis premjerministra Volodimira Groismana ierosinājumu atlaist finanšu ministru Oleksandru Daņiļuku.

Par premjera priekšlikumu bija nepieciešamas vismaz 226 deputātu balsis, bet to atbalstīja 254 deputāti. Groismans trešdien lūdza Augstāko radu atlaist Daņiļuku, apsūdzot viņu par "sagrozītas informācijas izplatīšanu" Ukrainas starptautiskajiem partneriem.

"Ņemot vērā problēmas, ar kurām saskaramies, jautājums par Finanšu ministrijas vadītāja nomainīšanu ir jāatrisina nekavējoties," paziņojis Groismans. Tajā pašā laikā finanšu ministra atlaišana varētu satraukt Starptautisko valūtas fondu (SVF) un citus starptautiskos aizdevējus.

Ukrainas mediji pagājušajā nedēļā ziņoja, ka Daņiļuks nosūtījis vēstuli G7 valstīm, sūdzoties, ka valdība cenšas ierobežot viņa pūliņus īstenot finanšu un citas reformas. Ministrs vēstulē arī apsūdzējis Ukrainas amatpersonas korupcijā un norādījis, ka Groismans nobloķējis viņa izvēlēto kandidātu ministra vietnieka amatam nodokļu politikas jautājumos.

"Esmu sasniedzis limitu, meklējot kompromisus," vēstulē norādījis Daņiļuks. Ministrs trešdien "Facebook" paziņoja, ka pēdējā gada laikā bijis spiests strādāt zem milzīga spiediena, un apsūdzēja varasiestādes korupcijā. "Man tika dota izvēle - vai nu aiziet, vai kļūt par līdzdalībnieku," norādīja Daņiļuks. "Es nepārdošu savu valsti."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!