Foto: AFP/Scanpix/LETA

Uz ASV robežas par nelegālu tās šķērsošanu maijā aizturēti 51 912 cilvēki, liecina jaunākie valdības publiskotie dati.

Maijs ir trešais mēnesis pēc kārtas, kad aizturēto skaits pārsniedzis 50 000.

ASV prezidenta Donalda Trampa administrācija, līdzīgi kā iepriekšējās ASV administrācijas, izmanto aizturēto skaitu kā rādītāju tam, vai nelegālā imigrācija palielinās vai samazinās, taču precīzu datu nav, jo daudzi cilvēki netiek notverti.

Salīdzinot ar 2017.gada aprīli, pagājušajā mēnesī aizturēto personu skaits palielinājies vairāk nekā trīs reizes.

2017.gada aprīlī tika aizturēts mazākais skaits nelegālo robežas šķērsotāju, kopš 2003.gadā tika izveidota Iekšzemes drošības ministrija.

Nelegālās imigrācijas samazināšana ir Trampa administrācijas prioritāte, un lielo aizturēto skaitu maijā prezidents tviterī pasludinājis par sasniegumu. Taču pagājušajā mēnesī aiz slēgtām durvīm Tramps kritizēja Iekšzemes drošības ministru par nespēju apturēt nelegālo imigrāciju.

Ministrijas preses pārstāvis trešdien paziņoja, ka nepieciešams laiks, lai izlabotu gadiem ilgo politisko bezdarbību.

"Šie skaitļi parādi, ka, lai gan Trampa administrācija atjauno likuma varu, tas prasīs ilgstošus pūliņus," sacīja preses pārstāvis, piebilstot, ka paies mēneši, kamēr izdosies likvidēt karteļus un kontrabandas tīklus.

Diskusijas par imigrāciju pēdējos mēnešos saasinājušas ziņas, ka uz ASV un Meksikas robežas kopš oktobra no vecākiem nošķirti simtiem bērnu. Un domājams, ka šis skaitlis pieaugs, jo ASV tieslietu ministrs Džefs Sešonss paziņojis, ka personām, kas šķērso robežu nelegāli, tiks izvirzītas kriminālapsūdzības pat, ja viņi iepriekš nav sodīti.

ASV likumi paredz, ka gadījumā, ja vecāki tiek ieslodzīti cietumā, bērns viņiem tiek atņemts.

ANO Cilvēktiesību birojs otrdien aicināja Trampa administrāciju apturēt šo politiku, norādot, ka "bērnu aizturēšanā" nav nekā normāla.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!