Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) Strasbūrā atzinusi, ka 2005. un 2006.gadā Lietuvā darbojies slepens ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) cietums.

Strasbūras tiesa, kas šo lietu izskatīja pēc Gvantanamo bāzē ieslodzītā Saūda Arābijā dzimušā palestīnieša Abu Zubaidas prasības, lēmusi, ka Lietuvai jāsamaksā Zubaidam 130 000 eiro kompensācija par patvaļīgu turēšanu apcietinājumā.

Tiesa atzinusi, ka Lietuva pārkāpusi Eiropas Cilvēktiesību konvenciju, kas aizliedz spīdzināšanu, garantē tiesības uz brīvību, privātās dzīves aizsardzību un tiesības uz aizstāvību tiesā.

"Tiesa secinājusi, ka Lietuvā no 2005. gada februāra līdz 2006. gada martam darbojies slepens CIP cietums, ka Husaina kungs [Abu Zubaida] tajā turēts un vietējā valdība zinājusi, ka CIP pret viņu izturēsies konvencijā aizliegtā veidā," teikts tiesas paziņojumā. Tajā norādīts, ka Lietuva nav efektīvi izmeklējusi Abu Zubaidas sūdzības par viņa tiesību pārkāpumiem.

Iespējamā cietuma atrašanās vieta ("Google Maps" atzīmēta kā pasta nodaļa):

ASV amatpersonas uzskata, ka Abu Zubaida, kura pilnais vārds ir Zains al Abidins Muhammads Husains, ieņēmis augstu vietu starptautiskās islāmistu teroristu organizācijas "Al Qaeda" hierarhijā un bijis iesaistīts 2001.gada 11.septembra uzbrukumu rīkošanā.

Slepenā cietuma iespējamās ēkas 2009. gadā:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!