Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Saindētais bijušais dubultaģents Sergejs Skripaļs piektdien izrakstīts no slimnīcas, ziņo BBC.

Skripaļa ārstēšana bija liels un bezprecedenta izaicinājums, komentē slimnīcas pārstāve Lorna Vilkinsona. Tagad pacients ārstēšanos turpinās ārpus slimnīcas, viņa norāda.

Skripaļs, kurš Lielbritānijai bija nodevis informāciju par Krievijas izlūkošanas aģentiem, 4. martā kopā ar savu meitu Jūliju tika atrasts saindēts Solsberi pilsētā Anglijā. Britu dienesti secināja, ka Skripaļi saindēti ar Krievijā izstrādātu "Novičok" grupas ķīmisko vielu, un valdība notikušajā vainoja Krieviju.

Slimnīcā bija nokļuvis arī policists Niks Beilijs, kurš pirmais devās palīgā saindētajam Skripaļam un viņa meitai. Viņš no slimnīcas tika izrakstīts jau iepriekš.

66 gadus vecais Skripaļs kopš saindēšanas atradās slimnīcā, un viņa stāvoklis sākotnēji tika raksturots kā kritisks, bet stabils. Savukārt 33 gadus vecā meita Jūlija jau 5. aprīlī izplatīja paziņojumu, ka ar katru dienu jūtas labāk, un pēc nepilnas nedēļas slimnīcu pameta. 6. aprīlī Solsberi slimnīcās mediķi paziņoja, ka Skripaļa stāvoklis vairs nav kritisks un tas "strauji uzlabojas".

Britu mediji, atsaucoties uz informāciju, kas iegūta no avotiem valsts specdienestos, ziņoja, ka "Novičok" bezkrāsainas un bez smaržas gela formā 4. marta rītā uzsmērēts uz Skripaļa mājas ārdurvju roktura Solsberi pilsētā. Jau iepriekš izmeklētāji ziņoja, ka vislielākā indes koncentrācija konstatēta uz Skripaļa mājas ārdurvīm.

Krievijas aģenti pirms tam divas nedēļas novērojuši Sergeja Skripaļa pārvietošanos un nolēmuši uzbrukumu rīkot svētdienā, lai izslēgtu iespēju, ka durvju rokturiem pieskaras pastnieks vai vēl kāds. Ja tas notiktu, gels būtu jāuzziež vēlreiz, palielinot risku tikt atklātiem. Durvju rokturim pirmais pieskāries Sergejs Skripaļs, saņemot lielāko indes devu, pēc tam rokturim varētu būt pieskārusies arī Jūlija, rakstīja mediji.

Ķīmisko ieroču eksperts Dans Kazeta portālā "Politics" skaidroja, ka nervu aģenti iedarbojas ātri, ja tiek ieelpoti, bet šajā gadījumā inde, visticamāk, nonākusi ķermenī uzsūcoties caur ādu, palēninot vielas iedarbību. Tāpat uzņemtās indes deva samazinās, ja upuris valkājis cimdus, vai uzreiz pēc tās aiztikšanas ar ziepēm nomazgājis rokas. Visi šī tipa nervu aģenti sabrūkot saskarsmē ar ūdeni. Inde Lielbritānijas mitrajā klimatā varēja sākt sadalīties jau uz durvju roktura, viņš spekulēja.

Skripaļus izdevies glābt, jo Solsberi slimnīcā, kur saindētienogādāti, bijuši ārsti, kuri izgājuši apmācību par palīdzību ķīmiskajos uzbrukumos cietušajiem. Kā pretindi viņi izmantojušiatropīnu un citus medikamentus, ziņo "Mail on Sunday". Kazeta, kliedējot dažādas sazvērestības teorijas, arī uzsver, ka par pretindi izmantotā atropīna atrašanās slimnīcā nav nekāds brīnums. Šis medikaments ir slimnīcu standarta krājumā, jo to izmanto virknei vajadzību, tostarp dažādu vielu pārdozēšanas gadījumā.

Jebkuras vielas iedarbība reālajos apstākļos var atšķirties no laboratorijas testiem, atzīmē Kazeta. Indīgo vielu nāvējošā iedarbība parasti iegūta testos ar laboratorijas dzīvniekiem, kuriem netiek sniegta medicīniskā palīdzība, viņš atzīmē. Savukārt apstākļos, kad ir pieejama ārstniecība, zūd jēga teoretizēt, vai viela X ir letālāka par vielu Y, skaidro speciālists. Viņš kā piemēru min 1995. gada uzbrukumu ar zarīnu Tokijas metro. No tūkstošiem cilvēku, kas nonāca saskarsmē ar bīstamo gāzi, mira 13, bet pārējie tika glābti. Tostarp 70 cilvēki bija saindējušies smagi.

Jebkurā gadījumā Skripaļu veselības stāvokļa uzlabošanās vēl nenozīmē, ka viņiem izdosies pilnībā atlabt, rakstīja "Sunday Times". Speciālisti medijam atzina, ka, visticamāk, Skripaļiem arī turpmāk var būt nepieciešama pastāvīga medicīniskā palīdzība.

Skripaļa un viņa meitas saindēšana izraisīja diplomātisku spriedzi starp Rietumiem un Maskavu. Lielbritānija izraidīja 23 krievu diplomātus. Izrādot solidaritāti Londonai, Krievijas diplomātus izraidīja vēl vairāk nekā 20 valstis. Maskava uz to atbildēja ar attiecīgo valstu diplomātu izraidīšanas no savas teritorijas.

Iepriekš Krievija ierosināja veikt kopīgu notikušās indēšanas izmeklēšanu, taču šo priekšlikumu Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācija (OPCW) noraidīja.

Paredzams, ka Skripaļi varētu iegūt jaunu identitāti, un viņus varētu pārcelt uz slepenu vietu, iepriekš spekulējuši britu mediji, atgādinot, ka Jūlija nav atbildējusi uz Krievijas piedāvājumukādam Krievijas konsulāta darbiniekam apraudzīt viņu slimnīcā.

"Sunday Times" pat ziņoja, ka Skripaļiem piedāvās mainīt vārdus un pārcelties uz ASV. Medijs ieguvis informāciju, ka Britu izlūkdienests MI-6 jau risinot šo jautājumu ar ASV Centrālo izlūkošanas pārvaldi (CIP). Izlūkošanas jomā Lielbritānija sadarbojas arī ar Kanādu, Austrāliju un Jaunzēlandi, taču tieši ASV esot loģiskākā izvēle, uz kurieni pārcelties. ASV būšot vieglāk garantēt Skripaļu drošību ar viņu jaunajām identitātēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!