Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Eiropas Savienības (ES) valstu līderi trešdien sarunās Bulgārijas galvaspilsētā Sofijā vienojās par "vienotu ES pieeju" Irānas kodollīguma saglabāšanai pēc ASV prezidenta Donalda Trampa lēmuma par ASV izstāšanos no šī līguma, sacīja ES ziņu avots pēc šīm sarunām.

ES valstu līderi arī atbalstīja plānu rīcībai saistībā ar tirdzniecības tarifiem, kurus Tramps noteicis metālu importam, sakot, ka "ES nevedīs sarunas ar ieroci pie galvas", teica ziņu avots. "ES turpinās cīnīties par starptautisku sistēmu, kas pamatota uz noteikumiem, neraugoties uz neseniem [ASV] lēmumiem par klimata izmaiņām, tarifiem un Irānu," sacīja ziņu avots pēc līderu tikšanās darba pusdienās Sofijā.

Pirms šī ES vienotības demonstrējuma Eiropadomes prezidents Donalds Tusks trešdien bija kritizējis ASV prezidenta Donalda Trampa "untumaino pašpārliecinātību", vaicājot arī, "vai ar tādiem draugiem maz ir vajadzīgi ienaidnieki".

Irānas jautājumā ES līderi pauda atbalstu plānam, kas ietver "ES atbalstu Kopīgajam visaptverošajam rīcības plānam (KVRP), kamēr Irāna ievēro šo līgumu," sacīja ziņu avots, minot Irānas kodollīguma oficiālo nosaukumu.

Viņi arī vienojās "sākt darbu, lai aizsargātu Eiropas kompānijas, kuras negatīvi ietekmējis šis ASV lēmums," kurš ietver Vašingtonas sankciju atjaunošanu pret Irānu. Tā kā ASV izskaidro savu izstāšanos no kodollīguma ar plašākām bažām par Teherānas darbībām, ES līderi sacīja, ka viņi arī "pievērsīsies bažām par Irānas lomu reģionā, Irānas ballistisko raķešu programmu un to, kas notiks pēc 2025. gada".

Tirdzniecības jautājumā ES līderi vienojās "stiprināt" Eiropas Komisiju, kas cenšas sarunu ceļā panākt, lai uz ES pastāvīgi netiktu attiecināti ASV tarifi metāla un alumīnija importam, kuriem paredzēts stāties spēkā 1. jūnijā, sacīja ziņu avots.

Ja šo tarifu neattiecināšana tiks panākta, tad, kā sacīja ziņu avots, ES ir gatava veikt pasākumus, tostarp "brīvprātīgu regulēšanas sadarbību" ar ASV un darbu pie Pasaules tirdzniecības organizācijas (PTO) reformēšanas, pēc Trampa apgalvojumiem par PTO netaisnu izturēšanos pret ASV.

ES ir arī gatava "uzlabot abpusēju tirgus pieeju rūpniecības produkcijai, tostarp automobiļiem, un valsts vai pašvaldību iepirkuma liberalizācijai".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!