Foto: AFP/Scanpix/LETA

Saūda Arābijas ārlietu ministrs Adels Al-Džubeirs paziņoja, ka viņa valsts ir gatava būvēt kodolieročus, ja Irāna atsāks savu kodolprogrammu, vēsta "CNN".

Kad Džubeiram jautāja, kā rīkotos Saūda Arābija, ja Irāna atsāktu savu kodolprogrammu, viņš atbildēja: "Mēs darītu visu, lai aizsargātu savus iedzīvotājus. Mēs esam skaidri paziņojuši – ja Irāna iegūs kodolieročus, mēs centīsimies izdarīt to pašu." Džubeirs arī atzinīgi izteicās par ASV prezidenta Donalda Trampa lēmumu izstāties no Irānas kodollīguma, atklājot, ka vienošanās esot bijusi nepilnīga – tajā nav pievērsta uzmanība Irānas balistisko raķešu programmai un sniegtajam atbalstam terorismam, ziņo "CNN".

Kopš kroņprinča Mohammeda bin Salmana stāšanās amatā Saūda Arābija ir īstenojusi agresīvāku ārpolitiku un viens no tās centrālajiem aspektiem ir stāšanās pretī Teherānai. Tāpat Saūda Arābija ir nodibinājusi ciešākas saites ar Izraēlu. Bin Salmans ir izteicies, ka Saūda Arābija savā īpašumā nevēlas iegūt kodolieročus, tomēr, ja Irāna šādus ieročus iegūtu, tad Saūda Arābija, pēc iespējas ātrāk, censtos izdarīt to pašu.

Saūda Arābija ir sāncenši gan no reliģiskā, gan ģeopolitiskā viedokļa. Saūda Arābija ir sunnītu Islāma novirziena valsts, bet Irānā dzīvo vislielākais skaits šiītu musulmaņi. Pēc revolūcijas 1979. gadā Irānā tika ieviesta teokrātiska politiskā sistēma, un kopš tā laika Irāna ir centusies palielināt savu reģionālo ietekmi. Īpaši tas ir bijis izjūtams pēc Arābu pavasara, kurš aizsākās 2011. gadā. Piemēram, valstīs, kurās šobrīd norisinās militāri konflikti - Sīrijā un Jemenā - gan Saūda Arābija, gan Irāna atbalsta konkrētus grupējumus savas ietekmes palielināšanas nolūkos.

Intervijā ar "CBS News" šī gada martā Mohammeds bin Salmans izteicās, ka Irānu nevajadzētu uzskatīt par Saūda Arābijas sāncensi, jo tai ir mazāka ekonomika, tās armija neierindojas starp piecām lielākajām armijām musulmaņu pasaulē - Irāna esot tālu no Saūda Arābijas šajos aspektos.

Savukārt Irānas līderi Ajatollu Hamenei Saūda Arābijas kroņprincis ir salīdzinājis ar Ādolfu Hitleru. "Viņš vēlas izveidot savu projektu Tuvajos Austrumos, līdzīgi kā to reiz darīja Hitlers laikā, kad viņš centās izvērsties. Vairākas Eiropas un pasaules valstis neapjauta, cik bīstams ir Hitlers, līdz brīdim, kad notika tas, kas notika. Es nevēlos, lai kaut kas līdzīgs notiek Tuvajos Austrumos," izteicās bin Salmans.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!