Foto: AFP/Scanpix/LETA
Vatikāna gvarde iecerējusi aizstāt metāla ķiveres ar plastikāta galvassegām, kas izdrukātas ar 3D printeri, vēsta aģentūra AP.

Vatikāna gvarde līdz nākamajam gadam ir apņēmusies modernizēt gvardu galvassegas. Vienas plastikāta ķiveres izmaksas ir ap 880 eiro – divreiz lētāk par tradicionālo metāla ķiveri. Gvarde cer, ka tai izdosies atrast sponsorus, kas apmaksās ķiveru izgatavošanu.

Jaunās ķiveres prototipu gvarde izrādīja īsi pirms ikgadējās zvēresta nodošanas. Taču ceremonijas laikā jaunās galvassegas vēl neizmantos, jo svinīgajam notikumam piemērotākas ir tradicionālās metāla ķiveres.

Zvērestu šogad nodos 32 gvardi. Lai kļūtu par Šveices gvardu, vīrietim ir jābūt šveicietim, neprecētam, katolim, vecumā no 19 līdz 30 gadiem un vismaz 1,74 metrus garam.

Zvēresta nodošana tradicionāli notiek 6. maijā, kas ir asiņainākā diena Šveices gvardu vēsturē, jo šajā dienā 1527. gadā Romas ieņemšanā, aizstāvot pāvestu un pilsētu, bojā gāja 147 no 189 gvardiem.

Šveices gvardi ir pāvesta personīgā apsardze jau 500 gadus un ir arī viens no populārākajiem tūristu objektiem Vatikānā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!