Foto: AP/Scanpix/LETA

ASV Nacionālā aeronautikas un kosmosa administrācija (NASA) sestdien, 5. maijā, misijā uz Marsu nosūtījusi pētniecības robotu "InSight", kas uz sarkanās planētas veiks līdz šim dziļākos urbumus, vēsta raidsabiedrība BBC.

Uz Marsa robots nolaidīsies novembrī. Viens no tā pirmajiem uzdevumiem būs uz planētas novietot mēraparātus, kas reģistrēs datus par Marsa zemestrīcēm. Šī informācija savukārt palīdzēs atklāt planētas uzbūvi un dažādos slāņus. Laika gaitā zinātniekiem būs iespēja izveidot trīsdimensionālu Marsa dzīļu modeli.

Nesējraķete "Atlas" no Vanderberga Gaisa spēku bāzes startēja pulksten 4.05 (pulksten 14.05 pēc Latvijas laika).

Lai gan NASA jau iepriekš uz sarkano planētu sūtījusi līdzīgus mēraparātus, tie Marsa vibrāciju neuztvēra, jo bija piestiprināti pie zondēm. Savukārt "InSight" mērierīces novietos tieši uz Marsa virsmas.

Mērierīcēs iebūvētos sensorus, kas uztvers zemās frekvences vibrācijas, nodrošinājusi Francija. Savukārt Lielbritānija nodrošinājusi mazākus sensorus, kas uztvers augstās frekvences, piemēram, meteorītu triecienus. Aptuveni miljardu ASV dolāru vērtajā misijā piedalījušies arī Vācijas un citu Eiropas valstu zinātnieki.

"InSight", ko medijs "The Guardian" nodēvējis par robotu – ģeologu, kas bruņots ar āmuru un zemestrīču monitoru, Marsā veiks arī līdz šim dziļākos urbumus. Robots ieurbsies gandrīz piecu metru dziļumā, lai mērītu planētas temperatūru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!