Foto: AP/Scanpix/LETA

Irāna ir slepeni centusies iegūt atomieročus, pirmdien paziņojis Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu.

To pierāda slepeni dokumenti, kas nonākuši Izraēlas rīcībā, paziņoja Netanjahu. Slepenie faili atklāj, ka Irāna ir maldinājusi pasauli, apgalvojot, ka tai nekad nav bijis mērķis iegūt kodolbruņojumu.

Teherāna vienmēr ir uzstājusi, ka tās kodolprogramma paredzēta tikai miermīlīgiem mērķiem, ne ieroču radīšanai.

Irānas ārlietu ministrs Džaveds Zafirs pirmdien tviterī paziņoja, ka Netanjahu "muļķo cilvēkus", ziņo raidsabiedrība BBC.

Dokumentus Izraēlas izlūkdienesti ieguvuši slepenā objektā Teherānā, paskaidroja Netanjahu. Tie iekļaujot 55 000 failus 183 kompaktdiskos.

"Lūk, ko faili iekļauj: inkriminējoši dokumenti, inkriminējošas diagrammas, inkriminējošas prezentācijas, inkriminējoši rasējumi, inkriminējošas fotogrāfijas, inkriminējoši video un citi," prezentācijā Aizsardzības ministrijā teica Netanjahu.

"Šie faili pārliecinoši pierāda, ka Irāna neganti meloja, sakot, ka tai nekad nav bijusi kodolieroču programma," papildināja Netanjahu.

Dokumenti ir parādīti ASV un tiks iesniegti arī Starptautiskajai Atomenerģijas aģentūrai (IAEA), paskaidroja Izraēlas premjers.

Teherāna 2015. gadā parakstīja vienošanos ar ANO Drošības padomes pastāvīgajām loceklēm, Vāciju un Eiropas Savienību, kurā apņēmās ierobežot savu kodolprogrammu, kas Rietumos viesa bažas, ka tā var tikt izmantota atomieroču radīšanai. Rietumi vienošanās ietvaros atcēla pret Irānu noteiktās sankcijas.

Taču kodolvienošanos, kas tika uzskatīta par lielu panākumu gadiem ilgušajās sarunās ar Irānu, kopš stāšanās amatā ir draudējis apturēt ASV prezidents Donalds Tramps.

Tramps norādīja, ka Irāna nepilda vienošanos atbilstoši tās garam un nodēvēja dokumentu par vienu no sliktākajiem ASV vēsturē.

Francijas prezidents Emanuels Makrons pagājušajā nedēļā vizītē ASV atzina, ka Irānas kodolvienošanās nerisina visas problēmas, taču no tās nevajadzētu atteikties, ja nevar vietā radīt neko labāku.

Vienošanās paredzēja, ka Irānai ir jāsamazina urāna bagātināšanai paredzēto centrifūgu skaits. Tāpat Irāna apņēmās ievērojami samazināt savus bagātinātā urāna krājumus un turpmāk nebagātināt urānu līdz līmenim, kas piemērots kodolieročiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!