Foto: Vida Press

Indija pēkšņi pārtraukusi savu 11 gadus ilgušo sadarbību ar Krieviju piektās paaudzes kaujas lidmašīnas izstrādē, ziņo militārais portāls "Janes". Indija nolēmusi pamest projektu pēc ilgstošām domstarpībām par projekta izmaksām un izstrādāto "Sukhoi Su-57" prototipu (foto) spējām.

Indijas amatpersonas krieviem skaidrojušas, ka, iespējams, Indijas Gaisa spēki varētu no jauna apsvērt pievienošanos projektam tā vēlākās stadijās vai iepirkt jau pilnībā gatavus lidaparātus jau pēc tam, kad tos flotē būs uzņēmuši Krievijas Gaisa spēki, tomēr patlaban sadarbība pārtraukta. Indiešu gaisa spēku vadība uzskatot, ka Indijas Aizsardzības ministrijas ieplānotā nākotnes kaujas lidmašīna, kurai patlaban radīti jau vairāki prototipi, neatbilst iepriekš izvirzītajām radaru "neredzamības", elektrisko un radioelektronisko ierīču kaujas apstākļu spēju, kā arī radaru un sensoru prasībām.

Piektās paaudzes iznīcinātāja projektā ir paveikts pārāk maz un pārāk vēlu, "Janes" skaidrojis indiešu militārais analītiķis Vidžejs Kumars Bhatija.

Līdz šim ir izstrādāti tikai septiņi "Su-57" prototipi. Tie patlaban iziet dažādas pārbaudes, tomēr pagaidām nav pazīmju, ka drīzumā varētu uzsākt lidaparāta sērijveida ražošanu. Līdz ar to projektu turpināt vairs neesot Indijas Gaisa spēku interesēs, ņemot vērā, ka tiem steidzami jāatjauno darba kārtībā esošo iznīcinātāju skaits, kas pēdējos gados strauji samazinās.

Pagājušās nedēļas izskaņā Indijas lēmumu vizītē esošajai Krievijas ministru delegācijai nodevis premjera nacionālās drošības padomnieks Adžits Dovals un Aizsardzības ministrs Sandžejs Mitra, medijam atklāja amatpersonas.

No Indijas puses projektā bija iesaistīta valstij piederošā kompānija "Hindustan Aeronautics Limited". Indija jau vairākus gadus cenšas attīstīt pati savu aizsardzības industriju, kā arī dažādot partnerus, lai aizsardzības iepirkumus pēc iespējas mazāk ietekmētu starptautiskās norises.

Patlaban sērijveidā piektās paaudzes iznīcinātājus ražo tikai ASV (modeļus "Lockheed Martin F-22 Raptor" un "Lockheed Martin F-35 Lightning II") un Ķīna ("Chengdu J-20").

Savukārt izstrādes stadijā patlaban ir vairāku valstu piektās paaudzes iznīcinātāji. Kā minēts, pirmos prototipus kopīgi izgatavojušas Krievija un Indija, taču Indija jau vairāk nekā desmit gadus strādā arī pie atsevišķa piektās paaudzes iznīcinātāja modeļa "HAL AMCA". Tāpat piektās paaudzes iznīcinātājus izstrādā Turcija (projekts "TAI TFX"), Japāna (projekts "ATD-X"), kā arī Ķīnieši izstrādā otru modeli "Shenyang J-31".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!