Foto: AFP/Scanpix/LETA

Lielbritānijā svētdien izveidota jauna kustība ar mērķi panākt, ka par vienošanos, kas Lielbritānijas un Eiropas Savienības (ES) starpā tiks panākta par valsts izstāšanos no bloka, tiek rīkots referendums.

Kampaņas "People's Vote" ("Tautas balsojums") iniciatori uzskata, ka šajā jautājumā galavārds būtu sakāms visiem Apvienotās Karalistes iedzīvotājiem, nevis tikai politiķiem.

Lielbritānijas sabiedrībai jābūt tiesībām atbalstīt vai noraidīt galīgo vienošanos par "Brexit", ko sarunās Londonas un Briseles starpā būtu jāpanāk oktobrī, lai Lielbritānija uz šīs vienošanās nosacījumu pamata varētu no bloka izstāties 2019. gada marta beigās, uzskata kampaņas pārstāvji.

Kustības dibināšanas sarīkojumā Londonas ziemeļos pasākumu centrā "Electric Ballroom" bija sapulcējies vairāk nekā tūkstotis cilvēku.

Sarīkojuma dalībniekus uzrunāja valdošās Konservatīvas partijas, kā arī opozīcijas leiboristu, liberāldemokrātu un "zaļo" likumdevēji, arī britu kinozvaigzne Patriks Stjuarts.

"Tas ir balsojums, lai ratificētu galīgo vienošanos, kas ir atšķirīga no cilvēku sākotnējām domām, kad viņi pirka šo produktu," sacīja liberāldemokrātu likumdevēja Leila Morana.

Referendumam būtu jānotiek pēc tam, kad oktobrī būs panākta Londonas un Briseles vienošanās, bet pirms plānotā "Brexit" marta beigās, sacīja deputāte.

Pirmais solis būtu pārliecināt pietiekami daudz likumdevēju par izmaiņām referenduma likumdošanas normās, visticamāk, izdarot grozījumus "Brexit" likumā.

Likumdevējiem tad būtu jāformulē referenduma jautājums, kas potenciāli var ietvert vairākas alternatīvas - vienošanās akceptēšana vai noraidīšana, izstāšanās uz Pasaules Tirdzniecības organizācijas noteikumu pamata, palikšana ES.

Kampaņu vada kustība "Open Britain", kas ir izaugusi no 2016. gada referenduma oficiālās kampaņas "Remain" - tā iestājās par Lielbritānijas palikšanu ES. Jaunajā kampaņā apvienojušās astoņas "Brexit" pretinieku organizācijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!