Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Krievijas izlūkošanas aģentūras bijušo Krievijas spiegu Sergeja Skripaļu un viņa meitu Jūliju izspiegojušas vismaz pēdējo piecu gadu laikā pirms viņiem tika uzbrukts ar nervus paralizējošo vielu "Novičok", atsaucoties uz Lielbritānijas nacionālās drošības padomnieku Marku Sedvilu, sestdien vēsta ziņu aģentūra "Reuters".

Marks Sedvils vēstulē NATO ģenerālsekretāram Jensam Stoltenbergam norādījis, ka Skripaļa meitas Jūlijas e-pastus mērķtiecīgi uzmanījuši Krievijas izlūkdienestu pārstāvji.

Kā jau iepriekš vēstīts, vēstulē Sedvils arī norādījis, ka Krievija pēdējos desmit gados ražojusi nelielus apjomus ar nervu paralizējošo vielu "Novičok", ar ko 4. martā Solsberi tika saindēts bijušais Krievijas dubultaģents Sergejs Skripaļs un viņa meita Jūlija.

Sedvils vēstulē Stoltenbergam norādījis, ka "Novičok" saražots ķīmisko ieroču programmas ietvaros un Krievijas prezidents Vladimirs Putins savulaik bijis "cieši iesaistīts" šajā programmā.

Jau ziņots, ka Skripaļs un viņa meita Jūlija 4. martā tika atrasti bezsamaņā uz soliņa Solsberi. Britu speciālisti noskaidroja, ka viņi saindēti ar nervus paralizējošo vielu "Novičok", kura varētu būt nākusi tikai no Krievijas un, visticamāk, pielietota ar Kremļa svētību. Maskava savu vainu notikušajā noliedz.

66 gadus vecais Skripaļs kopš saindēšanas atrodas slimnīcā un viņa stāvoklis sākotnēji tika raksturots kā kritisks, bet stabils. Savukārt 33 gadus vecā meita Jūlija 5. aprīlī ir izplatījusi paziņojumu, ka ar katru dienu jūtas labāk.

6. aprīlī Solsberi slimnīcās mediķi paziņoja, ka Skripaļa stāvoklis vairs nav kritisks un tas "strauji uzlabojas".

Skripaļa un viņa meitas saindēšana izraisīja diplomātisku spriedzi starp Rietumiem un Maskavu. Lielbritānija izraidīja 23 krievu diplomātus. Izrādot solidaritāti Londonai, Krievijas diplomātus izraidīja vēl vairāk nekā 20 valstis.

Maskava uz to atbildēja ar attiecīgo valstu diplomātu izraidīšanas no savas teritorijas.

Trešdien Krievija ierosināja veikt kopīgu notikušās indēšanas izmeklēšanu, taču šo priekšlikumu Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācija (OPCW) noraidīja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!