Foto: AFP/Scanpix/LETA
Starptautiskā ķīmisko ieroču uzrauga (mītne attēlā) inspektori ir pārbaudījuši un apstiprinājuši Lielbritānijas secinājumus par bijušā Krievijas spiega Sergeja Skripaļa indēšanā izmantotā nervu aģenta veidu, vēsta raidsabiedrība BBC.

Skripaļs un viņa meita Jūlija 4. martā tika atrasti bezsamaņā uz soliņa Solsberi. Britu speciālisti noskaidroja, ka viņi saindēti ar nervus paralizējošo vielu "Novičok", kura varētu būt nākusi tikai no Krievijas un, visticamāk, pielietota ar Kremļa svētību. Maskava savu vainu notikušajā noliedz.

Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācija (OPCW) savā paziņojumā ceturtdien nenosauc izmantoto vielu par "Novičok", bet norāda, ka piekrīt Lielbritānijas secinājumiem par nervu aģenta identitāti.

OPCW ziņojums par vielas izpētes rezultātiem ir klasificēts un nav publiskots plašākai sabiedrībai.

"Šodien starptautiskais ķīmisko ieroču uzraugs (OPCW) apstiprināja Lielbritānijas izmeklēšanas rezultātus attiecībā uz toksisko ķīmisko vielu, kas tika izmantota Skripaļa un viņa meitas slepkavības mēģinājumā, kas noveda arī pie britu policista ievietošanas slimnīcā. Tā bija militārām vajadzībām ražota nervus paralizējoša viela "Novičok"," paziņoja britu ārlietu ministrs Boriss Džonsons.

Slēdziens ir balstīts uz pārbaudēm četrās atzītās neatkarīgās laboratorijās visā pasaulē.

"Nevar būt nekādu šaubu, kāda viela tika izmantota, un nav alternatīva izskaidrojuma, kurš ir vainīgs – tikai Krievijai ir attiecīgie līdzekļi, motīvs un iepriekšējā pieredze," uzsvēra Džonsons.

Viņš norāda, ka Londona aicinājām OPCW pārbaudīt paraugus, lai nodrošinātu stingru atbilstību starptautiskajiem ķīmisko ieroču dokumentiem. Valdībai nekad nav bijušas šaubas par Portondaunas zinātnieku analīzi.

"Ņemot vērā, ka mums, atšķirībā no Krievijas nav ko slēpt un, vēloties nodrošināt pilnīgu caurspīdīgumu, mēs lūdzām OPCW publicēt ziņojuma kopsavilkumu, kā arī dalīties ar pilno ziņojuma tekstu ar visām OPCW valstīm, ieskaitot Krieviju," atklāj Džonsons.

Lielbritānija strādās kopā ar partneriem, lai palīdzētu izskaust "cietsirdīgo šāda veida ieroču lietošanu", viņš turpina. "Mēs esam sasaukuši OPCW Izpildu padomes sanāksmi nākamo trešdien, lai izrunātu nākamos soļus. Kremlim ir jāsniedz atbildes," skaidro ministrs.

"Mums, kā pasaules kopienai, ir jāiestājas par uz starptautiskiem noteikumiem balstīto kārtību, kas garantē mums drošību. Šāda veida ieroču izmantošana nekad nevar tikt attaisnota, un tā ir jāpārtrauc," teikts Džonsona paziņojumā.

66 gadus vecais Skripaļs kopš saindēšanas atrodas slimnīcā un viņa stāvoklis sākotnēji tika raksturots kā kritisks, bet stabils. Savukārt 33 gadus vecā meita Jūlija 5. aprīlī ir izplatījusi paziņojumu, ka ar katru dienu jūtas labāk.

6. aprīlī Solsberi slimnīcās mediķi paziņoja, ka Skripaļa stāvoklis vairs nav kritisks un tas "strauji uzlabojas".

Skripaļa un viņa meitas saindēšana izraisīja diplomātisku spriedzi starp Rietumiem un Maskavu. Lielbritānija izraidīja 23 krievu diplomātus. Izrādot solidaritāti Londonai, Krievijas diplomātus izraidīja vēl vairāk nekā 20 valstis.

Maskava uz to atbildēja ar attiecīgo valstu diplomātu izraidīšanas no savas teritorijas.

Trešdien Krievija ierosināja veikt kopīgu notikušās indēšanas izmeklēšanu, taču šo priekšlikumu Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācija (OPCW) noraidīja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!